Pátek, 19. dubna 2024

OTE novými pravidly šikanuje výrobce zelené elektřiny

OTE novými pravidly šikanuje výrobce zelené elektřiny

Tisíce majitelů zelených elektráren mohou v důsledku nového nařízení Operátora trhu s elektřinou (OTE) přijít o provozní podporu. Od 1. června 2018 totiž podle nedávno uveřejněných pravidel nebude možné nárokovat provozní podporu v případě, kdy výrobce nezadá data z výkazů do systému operátora trhu včas, tedy nejpozději do 10. dne po skončeném měsíci. Zdánlivě jednoduché pravidlo nemusí být vůbec snadné dodržet. Proč?

Požadovaná data z výkazů mohou výrobci do systému OTE zadávat teprve po dálkovém odečtu z elektroměrů, které provádí distributor. Ty však obvykle nebývají v systému OTE dříve než pátý den po skončení měsíce. Distributor navíc provádí odečty pouze v pracovní dny, takže když do načasování nevhodně zasáhne víkend, případně svátek, reálně se může stát, že se data z elektroměrů dostanou do systému až osmý den v měsíci. Výrobcům tak zbydou na zadání jejich dat pouze dva dny. Pokud tento limit nestihnou, data nebudou zahrnuta do vyúčtování a nárok na podporu za dané období jim definitivně zanikne.

Výrobci mohou přijít o desítky i stovky tisíc

Velcí výrobci mají procesy zadávání dat do systémů obvykle automatizované. Nové nařízení tak patrně postihne zejména ty menší, kteří data odesílají ručně. Ani v jejich případě ale nepůjde o malé částky.

,,Průměrná 5kWp elektrárna vyrobí v létě přibližně 600 kWh měsíčně. Zelený bonus pro elektrárny do 30 kWp z roku 2010 podle cenového rozhodnutí činí 13,529 Kč/kWh, takže u těchto menších elektráren může měsíční podpora činit třeba 8 000 Kč. Někteří naši zákazníci ale mají elektrárny o výkonu 10 nebo i 20 kWp. V takových případech se bavíme o dvojnásobné, respektive i čtyřnásobné ztrátě," vyčísluje Jaroslav Šuvarský, majitel společnosti S-Power, která je na českém trhu lídrem v instalacích střešních fotovoltaik.

Podstatným omezením je podle něj skutečnost, že data lze do systému zadat jen ze zařízení, na kterém má výrobce nainstalovaný bezpečnostní klíč. Pokud jde o domácí pevný počítač, žádný vzdálený způsob zadání třeba z dovolené nepřipadá v úvahu. Jelikož OTE přichází s tímto nařízením v čase začínajících letních dovolených, hrozí majitelům zelených elektráren ztráta podpory opravdu reálně.

,,Osobně takový krok považuji za nesystémové, a především neopodstatněné nařízení hraničící s šikanou. Plánovat si dovolenou podle toho, abych měl přístup na internet a mohl vyplnit údaje pro OTE, to je výsměch všem, kteří investovali nemalé finanční prostředky do zelené energie," hodnotí Jaroslav Šuvarský.

Problémy se podle něj nemusí vyhnout ani velkým výrobcům: ,,I těm, kdo mají procesy zautomatizované, se může stát, že vypadne internet nebo se rozbije elektroměr. Při výkonu elektrárny 500 kWp se pak bavíme o možné ztrátě měsíční podpory ve výši kolem 800 tisíc korun," doplňuje.

Proti novým pravidlům OTE se ohrazuje ERÚ i MPO

Na možnou časovou nedostatečnost termínu při zadávání údajů do systému OTE již dříve upozornil i ERÚ. Rada ERÚ proto v návaznosti na upozornění OTE oslovila ministra průmyslu a obchodu s žádostí o jednoznačný výklad vyhlášky stanovující zmiňované lhůty. Ministerstvo 18. dubna přislíbilo navrhnout technickou úpravu dotčených ustanovení vyhlášky. Zároveň v odpovědi ERÚ uvedlo, že překročení termínu pro zadání údajů nemůže být chápáno jako ztráta nároku na podporu za dané období, nýbrž pouze jako odsunutí vyúčtování a výplaty na další nejbližší možné období (viz vyjádření ERÚ).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů