Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nová naučná stezka na okraji Náchoda přibližuje život v lese

Nová naučná stezka na okraji Náchoda přibližuje život v lese

V lesoparku Montace v Náchodě začala fungovat nová naučná stezka Lesní návštěvnický okruh Montace. Nová atrakce za 150.000 korun vznikala na přelomu letošní zimy a jara. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Nina Adlof.

"V provozu je teprve týden. Šest tematických stanovišť napříč lesoparkem Montace je zaměřených na ekologii, biologii a lesní pedagogiku. Podle toho dostala název: Hřbitov odpadků, Vzorkovník budek, Hmyzí hotel, Vzorkovník stromů, Tůň pro obojživelníky a Metr dřeva," uvedla Adlof.

Vybudované objekty v krajině mají nejen informovat, ale i umožnit přímé pozorování popisovaných jevů. Jednotlivá stanoviště jsou zároveň útočišti pro některé zvláště chráněné nebo ochranářsky významné druhy živočichů. Například Hmyzí hotel tvoří jednoduchá dřevěná konstrukce s policemi, ve kterých je vyskládané dřevo z různých druhů stromů a různého stáří. Hned vedle je informační tabule o hmyzu v lesním prostředí.

Další tematicky zaměřená stanoviště budou ještě vybudována. "Díky pozitivním ohlasům prvních návštěvníků lesního okruhu uvažujeme o postupném doplňování a rozšiřování stávajícího okruhu například o interaktivní prvky s orientací na dětské návštěvníky nebo o další doplňky, které by sloužily především aktivním návštěvníkům tohoto místa," uvedl jednatel společnosti Lesy města Náchoda Luboš Veverka. Městské lesy se na vzniku naučné stezky podílely.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů