Pátek, 19. dubna 2024

U Prahy hoří hala na recyklaci odpadů, nikdo se nezranil

U Prahy hoří hala na recyklaci odpadů, nikdo se nezranil

V Úholičkách u Prahy hoří hala na recyklaci odpadů o rozměrech zhruba 100 krát 50 metrů, oheň se rozšířil i před halu. Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu, který později zvedli na třetí stupeň ze čtyř. Při požáru se nikdo nezranil, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. V hale hoří nadrcené papíry a plasty, oheň se rozšířil před halu na uskladněný materiál. Podle starostky Úholiček Terezie Kořínkové místním nehrozí nebezpečí.

"Již tam jsou hasiči a ti to uhasí," řekla ČTK Kořínková. Třetí stupeň poplachu vyhlásili hasiči podle Svobody především kvůli nedostatku vody, kterou k místu zásahu vozí kyvadlově. Díky včasnému zásahu se hasičům zatím podařilo zabránit rozšíření požáru na vedlejší halu, kde jsou uskladněné pohonné hmoty. Požár ale stále není pod kontrolou. Kouř je vidět ze vzdálenosti několika kilometrů, zásah podle Svobody potrvá dlouho.

Areál, ve kterém hoří, patří společnosti FCC. Hoří třídicí linka na zpracování odpadu a technologie, která z odpadu vyrábí tuhé alternativní palivo. Minulý týden hořelo i v dalším areálu firmy ve Vratimově na Ostravsku. Předběžná škoda způsobená požárem ve Vratimově byla odhadována zhruba na půl milionu korun. "Bude to jistě větší škoda než v tom Vratimově, kde vlastně shořely ty druhotné suroviny, zatímco tady hoří třídicí linka, čili to bude rozhodně škoda vyšší," řekla ČTK mluvčí FCC Kristina Jakubcová. Podle ní se stihli všichni zaměstnanci včas evakuovat. Zda spolu oba požáry souvisí, nechtěla mluvčí komentovat, odkázala pouze na to, že příčina požáru ve Vratimově se vyšetřuje a vyšetřovat se bude i dnešní požár v Úholičkách.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Čtvrtý je nejzávažnější, bývá vyhlašován v případech, kdy oheň ohrožuje více než tisíc lidí, celé obce nebo plochy území nad jeden kilometr čtvereční.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů