Pátek, 19. dubna 2024

Soutěž Žít krajinou zná letošního vítěze

Dne 3. května 2018 se v prostorech Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo vyhlášení výsledků 11. ročníku soutěže Žít krajinou.

Soutěž Žít krajinou zná letošního vítěze

Soutěž, která se do letošního ročníku jmenovala Společné zařízení roku, se letos nově začleňuje do společného projektu ministerstev životního prostředí, zemědělství a místního rozvoje - Cena české krajiny. Akci pořádá Státní pozemkový úřad (SPÚ) ve spolupráci s Českomoravskou komorou pro pozemkové úpravy.

Předávání cen se zúčastnil senátor a předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Miroslav Nenutil, senátor a místopředseda této komise Petr Šilar, náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč a ředitel Sekce řízení ústředí Státního pozemkového úřadu Martin Vrba.

Společná zařízení byla odbornou komisí letos poprvé hodnocena pouze ve dvou kategoriích - Zelená a dopravní infrastruktura a Tvorba a ochrana krajiny. Současně byla vyhlášena Cena Státního pozemkového úřadu a Cena veřejnosti, která je udělována projektu s nejvyšším počtem hlasů získaných ze strany veřejnosti prostřednictvím internetového hlasování.

Společná zařízení realizovaná v pozemkových úpravách mají pozitivní přínos nejen pro zvýšení kvality životního prostředí, ale i kvality života na venkově. Jejich význam postupně roste v důsledku negativních dopadů klimatických změn. Společná zařízení, jako jsou mokřady, tůně, ochranné nádrže, meze nebo výsadby jsou prevencí povodní i sucha.

,,V letech 2012 a 2013 bylo v průměru ročně rozpracováno 154 komplexních pozemkových úprav. V letech 2014 až 2017 to bylo v průměru už 215 úprav za rok. V průběhu těchto 4 let jsme do krajiny přinesli opatření v hodnotě přibližně 5,3 miliardy korun," řekl ředitel Sekce řízení ústředí SPÚ Martin Vrba.

Výsledky 11. ročníku soutěže Společné zařízení roku

Kategorie

Vítězný projekt

Zelená a dopravní infrastruktura

Polní cesta s biokoridorem v k.ú. Rašovice, okres Kutná Hora

Tvorba a ochrana krajiny

Polní cesty, víceúčelová nádrž a LBC 7 v k.ú. Čelčice, okres Prostějov

Cena Státního pozemkového úřadu

Polní cesty, víceúčelová nádrž a LBC 7 v k.ú. Čelčice, okres Prostějov

Cena veřejnosti

Biocentrum s vodní plochou a biokoridor v k.ú. Choťovice, okres Kolín

Počet hodnocených projektů v jednotlivých kategoriích

Zelená a dopravní infrastruktura

27

Tvorba a ochrana krajiny

11

Celkem hodnocených projektů

38

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů