Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vědci vyvinuli přístroj na měření teplotní odolnosti rostlin

Vědci vyvinuli přístroj na měření teplotní odolnosti rostlin

Olomoučtí vědci vyvinuli přístroj, který dokáže rychle změřit odolnost rostlin vůči vyšším teplotám. Tato informace v současné době nabývá na významu mimo jiné v souvislosti s klimatickými změnami a častějším výskytem teplotních extrémů. Zařízení dokáže stanovit obecnou termostabilitu buněk i fotosyntetického aparátu. Termostabilita rostlin může pomoci například šlechtitelům při výběru odrůd odolných vůči vyšším teplotám, informovali dnes ČTK zástupci Univerzity Palackého.

Přístroj vyvinuli vědci z olomouckého Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH). Přístroj je podle nich proti dosavadním technikám rychlejší, jednodušší a komplexnější. "Jedná se o univerzální přístroj pro měření termostability jakýchkoliv buněk, který jsme však primárně vyvíjeli pro buňky rostlinné. Je to vlastně ohřevný systém, v němž se ale teplota musí zvyšovat lineárně. Celé měření trvá zhruba 25 minut," uvedl vedoucí oddělení biofyziky CRH Petr Ilík.

Přístroj nabízejí vědci ke komerčnímu využití, pomůže však i při bádání o reakci rostlin na častější výskyt teplotních extrémů. "Rostliny na to reagují podle své odolnosti. Naše metodika by mohla pomoci při výběru odrůdy plodiny, která by si udržela výnos i v nestabilních klimatických podmínkách. Slouží také k testování toho, jak rostliny reagují na krátkodobý vysokoteplotní stres," uvedla členka výzkumného týmu Martina Špundová.

K měření vědci potřebují malý vzorek části rostliny, nejlépe listu. Ten vloží do nevelké aparatury, segment rostliny se poté zahřívá z pokojové teploty zhruba na 75 stupňů Celsia. "Se zvyšující se teplotou se mění chlorofylová fluorescence, která vypovídá o teplotní odolnosti fotosyntetických procesů. Současně měříme i vodivost média a tím zjišťujeme odolnost buněčné membrány. To vše bez předchozího testovacího měření, které se dříve muselo provádět," dodal Ilík.

Olomoučtí odborníci již přístroj, který vyvíjeli ve spolupráci s českou firmou, představili vědecké komunitě prostřednictvím odborného časopisu New Phytologist.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů