Pátek, 29. března 2024

Mezi Štramberkem a Kopřivnicí vznikla nová Sluneční stezka

Mezi Štramberkem a Kopřivnicí vznikla nová Sluneční stezka

Na úbočí Bílé hory na pomezí Štramberku a Kopřivnice na Novojičínsku vznikla Sluneční stezka, která vede po stopách historie, astrologie a slunečních znamení. Na 12 zastaveních, podle znamení zvěrokruhu, nabízí pohled na astrologické symboly, pověsti a souvislosti. ČTK to za Destinační management Beskydy - Valašsko sdělila Eva Kijonková.

"Sluneční stezka s jejími tématy geologie, znamení zvěrokruhu a poznání hvězdné oblohy má úplně jiný charakter než běžné značené turistické trasy," uvedla ředitelka managementu Monika Konvičná.

Filozofie i technické provedení stezky je podle Kijonkové výsledkem promyšlené koncepce, která vznikla už v 90. letech minulého století, ale dokončuje se až teď. "Zastavení nabízí i filozofický rozměr, který se prolíná s edukativními a interaktivními prvky. Součástí je i hmatový chodník z různých druhů kamenů, kde si zájemci mohou vyzout boty a projít se bosí," uvedla Konvičná.

U každého znamení je ukryto slovo, dohromady tvoří poselství britského hudebníka Johna Lennona. Slova jsou například napsaná na lavici nebo vyryta do kamene. Na místech jsou uvedena i souhvězdí jednotlivých slunečních znamení.

Na stezce jsou i meditační místa. Například Kamenný ovál tvoří 12 dřevěných křesel se znameními. "V každém z křesel je uložen papírový zápisník s poetickou charakteristikou znamení. Má sloužit pro vzkazy návštěvníků," uvedla Kijonková.

Stezka začíná v botanické zahradě ve Štramberku, která je na ploše asi deseti hektarů v bývalém vápencovém lomu. Končí na Bílé hoře, která je nejvyšším vrcholem v úpatí části Podbeskydské pahorkatiny. Stojí na ní 43 metrů vysoká rozhledna, z níž je možné za pěkného počasí vidět nejvyšší vrcholy Beskyd i Jeseníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů