Čtvrtek, 28. března 2024

Národní zemědělské muzeum získalo nominaci v soutěži Gloria musaealis za publikaci o zahradní architektuře

Národní zemědělské muzeum získalo nominaci v soutěži Gloria musaealis za publikaci o zahradní architektuře

Kniha Zahradní umění první Československé republiky a její zahradníci získala jako jedna ze čtyř publikací nominaci na prestižní cenu Gloria musaealis. Nominaci získala v konkurenci dalších 41 titulů.

Publikace je výstupem pětiletého výzkumu projektu Zahradně-architektonická tvorba v kontextu realizace cílů národního obrození během 1. Československé republiky v rámci programu Ministerstva kultury NAKI II. Čtenáři nabízí analýzu a hodnocení vývoje zahradní a krajinářské architektury v období 1. republiky, které mělo významný vliv na rozvoj daného oboru po celé 20. století a inspirativně působí do současnosti. Vedle standardních archivních a tištěných pramenů byly použity dva doposud zcela nevyužité, unikátní pramenné zdroje. Jedním z nich jsou osobní fondy zahradních architektů uložené v archivu Národního zemědělského muzea a druhý z nich je soukromý archiv Josefa Vaňka, předního zahradního architekta 1. republiky. K publikaci byla vydána také stručnější anglická verze.

,,Kromě nominované výpravné vědecké publikace budou výsledky tohoto několikaletého projektu přiblíženy veřejnosti i prostřednictvím muzejní instalace. Návštěvníci muzea se tak budou moci seznámit s prvky prvorepublikové zahradní architektury přímo na muzejním dvoře a dílem i v rámci expozice Život - střešní zahrada. Muzeum tak přispívá dalším projektem k jubilejnímu roku republiky," říká náměstek generálního ředitele pro muzeologii Antonín Šimčík. Mimořádná hodnota celé monografie spočívá v tom, že informace jsou zasazeny do časových návazností, což se ve vědecké ani populárně-naučné literatuře do této doby nestalo. Odborné i laické veřejnosti je uceleně představena nejen zahradně-architektonická tvorba, ale i zahradnictví a jeho stav, zahradnické školství, zahradnická periodika, školkařství a jeho významné závody a základní charakteristika zahradní architektury v meziválečném období první Československé republiky. Cílem bylo také analyzovat zahradněarchitektonickou tvorbu nejvýznamnějších zahradních architektů spolu s připomenutím mnohdy již zapomenutých architektů a architektek dané doby. Nezůstaly opomenuty ani inspirační vlivy, které tehdy ovlivňovaly celou zahradně-architektonickou tvorbu.

Kniha vyšla ke stému výročí vyhlášení samostatné Československé republiky a za podpory Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity Ministerstva kultury České republiky 2013-2017.

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis již šestnáctým rokem upozorňuje na špičkové výkony muzejních institucí. Přihlášeny mohly být publikace tematicky čerpající ze sbírek muzejní povahy nebo z vědecko-výzkumné činnosti muzea.

Slavnostní předávání Cen Gloria musaealis za rok 2017 proběhne ve čtvrtek 17. května 2018 od 14 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze, u příležitosti Mezinárodního dne muzeí (18. května).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů