Úterý, 19. března 2024

V Krkonoších v příštích letech zmapují podzemí hor

V Krkonoších v příštích letech zmapují podzemí hor

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ve spolupráci s albeřickým spolkem České speleologické společnosti a dalšími odbornými institucemi v následujících čtyřech letech získá podrobný přehled o krkonošském podzemí. Projekt Inventarizace krasových jevů v regionu Krkonoš za více než 18 milionů korun začal na jaře a je rozdělen do čtyř okruhů, řekl ČTK náměstek ředitele Správy KRNAP Václav Jansa. Většina peněz bude z Operačního programu životní prostředí.

Projekt se týká pouze krasových jevů, nikoli historických důlních děl. "Znalosti o tom, kde jeskyně jsou a kolik jich je, jsou dobré, ale mnoho nevíme o jeskyních jako takových," řekl Jansa. Na území Krkonoš je asi 80 jeskyní. "Těch velkých, kterých se budou týkat nejrozsáhlejší aktivity, je do deseti. Například jde o Albeřickou jeskyni, Celní či Krakonošovu," řekl Jansa. Převážná většina je podle něj v oblasti Svobody nad Úpou, Maršova a Albeřic.

Zatímco v první fázi si vědci v terénu ujasní, jaké krasové jevy v Krkonoších vůbec jsou, zabezpečí vstupy do jeskyní a opráší výsledky starých průzkumů, druhý okruh prací bude ryze speleologický. Vzniknou i nové mapy a podrobná dokumentace. "Součástí těchto praktických prací je i čerpací zkouška v podzemních jezerech Albeřické jeskyně a průzkumné sondy hloubené do jeskynních sedimentů," uvedl mluvčí parku Radek Drahný. Třetí okruh bádání bude nejnáročnější. "Týká se geologie vybraných jeskyní a výzkumu krápníkové výzdoby a jeskynních sedimentů v nich. Tato část výzkumu by měla odpovědět na otázku, proč jsou jeskyně v těch místech, kde jsou, a na jakých geologických strukturách vznikají," uvedl Drahný.

Čtvrtým okruhem prací bude popularizace výsledků, jejímž vrcholem bude Albeřická jeskyně zobrazená v 3D modelu. "Žádná z krkonošských jeskyní není bohužel vhodná k tomu, aby byla zpřístupněna veřejnosti," řekl Jansa.

Radko Tásler z albeřické speleologické společnosti, která je hlavním dodavatelem prací, zkoumá podzemí Krkonoš 40 let. "Čtyři roky budou trvat práce v terénu, další půl rok se to bude zpracovávat," řekl ČTK Tásler. V Krkonoších je vysoká koncentrace krasových jevů, především jeskyní, ponorů, krasových kanálů a drobných dutin. I když jsou Krkonoše jednou z nejprobádanějších oblastí ČR, o krkonošském krasu se toho moc neví, tyto jevy nebyly nikdy komplexně prozkoumány.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů