Úterý, 19. března 2024

Jak se připravit na sucho? Hospodařte s dešťovkou

 Na semináři v Hostětíně získáte návody, jak na to a kolik vás to bude stát

Jak se připravit na sucho? Hospodařte s dešťovkou

V létě bude sucho. To už se ví. Ale jak se na to můžeme připravit? Jak zachycovat dešťovou vodu nejenom na zahradě, ale i v bytě na balkóně? Jak s vodou hospodařit, jak se bude sucho vyvíjet, co přesně můžeme udělat - a kde na to vzít peníze!? Ten, kdo neví a chtěl by vědět, přijeďte na seminář organizovaný Ekologickým institutem Veronica v Hostětíně 26.-27. května 2018.

Organizátoři pozvali řadu odborníků jednak z oblasti změny klimatu a sucha a jednak experty na řešení problematiky záchytu a využití dešťových vod.

Pracovník firmy ASIO, Karel Plotěný, představí technická řešení, jak v praxi sbírat a využívat dešťové, příp. i odpadní recyklované vody v domácnosti. Budete hledat společná řešení pro váš dům a máte možnost konzultací.

Zásadní otázkou je: ,,kde na to vzít?" - to vám poradí Lubomír Čech ze SFŽP, který představí současné hospodaření s dešťovou vodou a program Modrá úsporám - dotace na dešťovku. Dozvíte se, kdo může žádat, co musí splnit, jaké jsou termíny a další podrobnosti.

Jak to běží v praxi s dotacemi? Kdy zvolit kutilské řešení a kdy je lepší dotace? Jaké jsou typy a velikosti nádrží a které jsou lepší? Kdo může pomoci podat žádost, kolik času na to počítat když si píšu sám a kdy firma. Sdělí poradce Pavel Sehnal. Jiří Jakl ze spolku Zvonečník poví o zásadách pro využívání dešťovky a představí kutilské nápady pro zahradu i balkón.

Od Alexandra Ače z Czech Globe se dozvíte o příčinách dnešního stavu - o klimatické změně, co přinese, co s narušeným hydrologickým cyklem vody - jaká sucha máme očekávat, jak se vyvíjí a jak se na ně připravit.

Seminář proběhne v Centru Veronica Hostětín, pasivním domě, kde je realizována řada praktických opatření na hospodaření s vodou - nádrž na dešťovou vodu, kompostovací toaleta, zelená střecha aj.

Na seminář je nutno se přihlásit. Bližší informace najdete na https://hostetin.veronica.cz/jak-na-destovku-kutilsky-i-pres-dotace-aneb-pripravte-se-na-sucha-v-lete a na facebooku: https://www.facebook.com/events/444139692664883/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů