Úterý, 19. března 2024

Krkonoším má odlehčit propagace málo známých turistických cílů

Krkonoším má odlehčit propagace málo známých turistických cílů

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ve spolupráci se Svazkem měst a obcí Krkonoš zahájila projekt, který má v příštích letech návštěvníky hor zavést do méně známých míst a tím odlehčit hlavním turistickým cílům, jako je třeba Sněžka nebo pramen Labe. Vedení parku chce propagací některých méně známých vodopádů, starých lomů, geologických jevů a dalších zajímavostí nalákat turisty i do nižších částí hor. První výstupy projektu návštěvníci Krkonoš zaznamenají už letos, řekl dnes ČTK mluvčí parku Radek Drahný.

"Hřebeny jsou přelidněné, chceme lidem nabídnou místa, která jsou atraktivní a do určité míry stále ještě neobjevená. Jsou to obecně známé lokality v nižších oblastech, jenom lidé nemají čas a chuť si k nim vyhledat informace. Je proto na nás, abychom jim to usnadnili," řekl ČTK Drahný. Ještě před letními prázdninami dostanou návštěvníci Krkonoš v infocentrech parku zdarma mapy a brožury s tipy na výlety. V oblasti Maršova a Svobody nad Úpou ve východních Krkonoších u Medvědí jeskyně a Trucovny se letos objeví tabule s informacemi o málo známém krkonošském krasu.

Projekt týkající se usměrnění návštěvnosti je rozložen do čtyř let. "Zpřístupnění některých lokalit vyžaduje nutnost vytvoření nových chodníků a zajištění bezpečnosti návštěvníků. O tom, která místa zpřístupnit a která ne, stále vedeme interní debaty," řekl náměstek ředitele KRNAP Václav Jansa. V budoucnu by měla vzniknout mobilní aplikace, která bude sloužit jako virtuální průvodce po zajímavých místech hor.

Příkladem "nového" snadno přístupného turistického cíle mimo hlavní trasy je pramen svatého Vojtěcha v Horní Malé Úpě. Jde o radioaktivní prameny v zalesněném svahu vrchu Haida vyvěrající na jedenácti místech podél potoka. "To je přesně to místo, které je málo známe a mohlo by být pro návštěvníky hor velmi atraktivní," řekl Jansa.

Návštěvnost parku roste především v posledních pěti letech. KRNAP patří k nejnavštěvovanějším národním parkům v Evropě. Do první zóny parku vstoupilo loni 1,5 milionu lidí. Celková roční návštěvnost Krkonoš se odhaduje na pět až šest milionů lidí. Vedení parku dlouhodobě pracuje na systémovém postupu při zvládnutí návalu lidí, počínaje omezováním vjezdů aut, udržováním turistické infrastruktury a konče propagací nových turistických cílů v níže položených oblastech hor.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů