Pátek, 29. března 2024

Znojmo: Adoptujte si strom v Kolonce

Znojmo: Adoptujte si strom v Kolonce

Město Znojmo opět nabídlo stromy k adopci - tentokrát ty v parku Kolonka ve vnitrobloku ulic Pražská, Slovenská a Jugoslávská, kde v posledních týdnech probíhá revitalizace. Strom si mohli adoptovat obyvatelé města, spolky, školy, instituce i firmy. Adopci město spustilo 9. dubna od 12:00, výsadba stromů proběhne v květnu.

,,V minulých letech jsme se při revitalizaci Městského parku setkali s pozitivní reakcí. Bylo vidět že lidi zajímá jejich prostředí a chtějí se podílet na tom, aby bylo lepší," říká starosta Znojma Jan Grois. Peníze z adopce totiž poputují na pořízení nových stromů, popřípadě na péči o ně. ,,Každý se na výsadbě svého stromu může také sám podílet," dodal starosta Grois. Samotná výsadba stromů proběhne v sobotu 12. května.

V kolonce bylo možné adoptovat 36 stromů z celkových 52 nově vysazovaných a 6 stromů, které již vysazené jsou (sakury). Za symbolickou částku 1.000,- Kč obdrží dárce certifikát o adopci stromu a přímo u stromu bude upevněna pamětní tabulka se jménem dárce. Jedna osoba nebo instituce mohla adoptovat pouze jeden strom. Všichni zúčastnění tak mohli vyjádřit svůj pozitivní vztah k životnímu prostředí, ke svému městu a zanechat odkaz budoucím generacím.

Stromy k adopci podle druhů:
Javor klen (Acer pseudoplatanus) - 6 stromů
Katalpa trubačovitá (Catalpa bignonioides) - 7 stromů
Ořešák královský (Juglans regia) - 2 stromy
Dub letní (Quercus robur) - 5 stromů
Lípa obecná (Tilia vulgaris) - 2 stromy
Sakura (Prunus serrulata kanzan) - 14 stromů z nové výsadby, 6 stromů již vysazených

Revitalizace parku v Kolonce začala již v roce 2016, kdy zde bylo otevřeno nové street workoutové hřiště. V loňském roce bylo rozšířeno a doplněno stávající dětské hřiště. V březnu letošního roku začala Městská zeleň Znojmo s kácením stromů, které znalecký posudek označil jako nevyhovující. Následovat bude výsadba nových stromů. Obmění se také mobiliář, a to stávající lavičky a odpadkové koše. V roce 2019 je v plánu s revitalizací pokračovat opravami cestní sítě a opěrné zídky. V centrální části parku se plánuje malý vodní prvek a také automatická závlaha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů