Pátek, 29. března 2024

Přerovská galerie otevřela netradiční výstavu o zálesácích

Přerovská galerie otevřela netradiční výstavu o zálesácích

Přerovská městská galerie otevřela netradiční výstavu o zálesácích. Rozsáhlá expozice mapuje 50 let existence přerovského volnočasového sdružení milovníků přírody Zálesácká 10. Jubilejní výstavu doprovodí originální venkovní instalace před městskou galerií včetně táborového ohniště či stanového ležení. Expozice s názvem Padesát let Zálesákem byla otevřena ve středu a potrvá až do konce června.

Retrospektivní výstavy jsou podle vedoucí galerie Lady Galové ve městě velmi oblíbené. "Jubilejní výstavy mají své specifické kouzlo. Přerované totiž velmi rádi vzpomínají a my jim to velmi rádi umožňujeme," řekla ČTK Galová.

Obliba tohoto typu výstavních projektů, které umožňují lidem listovat ve starých denících či hledat sebe nebo své známé na dobových fotografiích, podle Lady Galové rok od roku narůstá. "Je důležité sledovat trendy ve výstavnictví a jít s dobou ve zpracování. Toho se fantasticky ujali všichni přerovští Zálesáci. Zpracování panelů s údaji je vysoce profesionální. Iniciátorka výstavy a dlouholetá členka oddílu Nela Greisslerová totiž časovou osu padesáti roků ztvárnila po jednotlivých letech na panely jako svou vysokoškolskou odbornou práci," doplnila Galová.

Rozsáhlá výstava mapuje život oddílu Zálesácká 10, který nyní navštěvuje zhruba pět desítek členů, rok po roce. Expozice vedle panelů o postupném vývoji oddílu nabídne tentokrát i venkovní instalaci stanového ležení v mostním oblouku v zámeckém příkopu před galerií, chybět nebudou táborové ohniště, kotlíky, podsadové stany a další typické zálesácké propriety, doplnila Galová.

Přerovská městská galerie podobné retrospektivní výstavy pořádala již dříve. Předloni například otevřela výstavu Přerovský sběratel k 60. výročí založení Přerovského klubu sběratelů. Před třemi lety to byla expozice s názvem 25 let Dlažky nebo výstava Mapy a turistika v proměnách času, kdy se galerie v roce 2013 u příležitosti stého výročí založení Klubu českých turistů v Přerově proměnila na improvizovaný turistický chodník.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů