Úterý, 19. března 2024

Propust pod Barevnou skálou v Č.Krumlově bude zavřená

Propust pod Barevnou skálou v Č.Krumlově bude zavřená

Lesy ČR zahájí 21. května záchranné práce na Barevné skále v Českém Krumlově, kde hrozí, že se odlomí tisícitunový blok. Propust jezu pod skálou bude nejpozději od 28. května, kdy začne samotné odlamování skály, pro vodáky neprůjezdná. První etapa prací potrvá do konce června. Práce budou stát 5,9 milionu Kč. ČTK to dnes řekli zástupci Povodí Vltavy, Lesů ČR a Státní plavební správy.

Propustí u pravého břehu se nesmí jezdit od 10. května, zákaz ale někteří vodáci porušují. Povodí Vltavy kvůli bezpečnosti zahradí propust trámy nejpozději 28. května. Průjezd bude možný koridorem na druhé straně řeky.

"Do vodácké sezony by měla být první etapa hotová. Doufejme, že to, co bude pod odtěženou částí, bude stabilní, a řeka půjde otevřít ve formě, jaké jsme byli zvyklí. Ale jisté to zdaleka není. Po odlomu uvidíme, zda geolog řekne, že je to už stabilní a bezpečné," řekl ředitel závodu Horní Vltava státního podniku Povodí Vltavy Zdeněk Zídek.

U levého břehu vytvořilo Povodí Vltavy pro vodáky přenášecí lavici, díky níž lze jez překonat, v nejvzdálenějším místě od skály. Majitelé vodáckých kempů a půjčoven nainstalují před propust ještě síť.

"Šlajsna bude úplně uzavřena a bude tam instalovaná síť, aby i vodáci, kteří by tam vjeli neúmyslně, nebyli ohroženi. Tou šlajsnou projet nepůjde, půjde projet druhou stranou řeky, koridorem, který je bezpečný. Někteří to proplouvají na vlastní nebezpečí," řekl ČTK Jiří Šefl z Krajského ředitelství Lesů ČR v Českých Budějovicích.

Hynek Beneš ze Státní plavební správy sdělil, že po dohodě s provozovateli půjčoven dají přímo do vodní cesty informační tabuli, aby byla informace jednoznačná i pro ty, kdo neznají plavební značení. "Dnes jsou na vodní cestě opatření a značení, aby se do prostoru, kde nebezpečí hrozí, nikdo nedostal. A je pak už na zodpovědnosti každého, pokud poruší význam plavebního značení. Je reálný předpoklad, že do začátku největší sezony, do začátku prázdnin, bude nebezpečná část skály odstraněna," řekl.

Od pondělí 21. května bude zhotovitel, firma Strix provádět přípravné práce, odlamování skály pomocí hydraulických klínů a pneumatických podušek má začít o týden později. Odstřelovat se nebude. Firma postupně odlomí a shodí skalní pilíř o objemu asi 500 metrů krychlových vážící tisíc tun. Strix Chomutov nyní také zajišťuje skalní stěnu u hráze nádrže Lipno.

První etapa prací potrvá do 30. června. "Pokud bude nadále hrozit, že se odlomí další část horniny, druhá etapa naváže na první a může skončit asi v polovině července, což by bylo omezení pro vodáky. Pokud by znalec vyhodnotil, že už to není havarijní stav, tak by další práce začaly začátkem příštího roku," řekla ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Loni splulo Vltavu podle odhadů 250.000 lidí. Letošní sezonu oficiálně zahájilo 21. dubna odemykání řeky v Českém Krumlově a ve Vyšším Brodu. V posledních letech přibývá na Vltavě cizinců, ti nejčastěji využívají gumové rafty.

Václav Koblenc

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů