Úterý, 19. března 2024

Včelařství je důležitý profesní obor a sdružování včelařů ve spolky u nás má historické kořeny

Včelařství je důležitý profesní obor a sdružování včelařů ve spolky u nás má historické kořeny

Významu včel a dalších opylovačů pro udržitelné zemědělství a zajišťování potravin je věnovaná mezinárodní ministerská konference, která se ode dneška do neděle koná v Brdu při Kranju ve Slovinsku. Zúčastní se jí také ministr zemědělství Jiří Milek. S resortními kolegy tam také za Českou republiku podepíše společnou deklaraci.

,,Včelařství je důležitým profesním oborem a sdružování včelařů ve včelařské spolky má v naší republice historické kořeny. Tato spolková činnost je často spojena s ekonomickým a společenským rozvojem venkova či regionu. Podle posledních čísel je v České republice přes 64 tisíc včelařů s více než 673 tisíci včelstvy. Finanční podpora včelařů ze strany Evropské unie a národních dotací napomáhá zkvalitnit a udržet chovy včel u nás na dostatečné úrovni," řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Mezinárodní konference se koná u příležitosti prvního Světového dne včel (20. 5.) v Žirovnici ve Slovinsku. Akce zahrnuje setkání včelařů, mezinárodní konferenci o včelách, exkurze a včelařský veletrh. Oslavám předchází dnes a zítra Mezinárodní ministerská konference k významu včel a ostatních opylovačů v Brdu při Kranju.

Iniciativa Slovinska navazuje na aktivitu České republiky z roku 2012, kdy 20. květen vyhlásila v Senátu Mezinárodním dnem včel a včelařů. Autorem memoranda, v němž se toto datum stanovilo, je Václav Švamberk, tehdejší předseda Českého svazu včelařů, z. s.

Slovinsko má největší počet včelařů na obyvatele na světě, zároveň včely právně chrání, stejně jako ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů