Pátek, 29. března 2024

Anketa Alej roku startuje letos po osmé

Anketa Alej roku startuje letos po osmé

Lidé už mohou nominovat kandidáty do osmého ročníku soutěže o nejoblíbenější alej roku pořádané spolkem Arnika, a to až do konce října letošního roku. Zájemci mohou nominovat stromořadí na webu www.alejroku.cz zasláním fotografie a krátkého příběhu nebo popisu[i]. O vítězné aleji pak bude hlasovat veřejnost.

Letos poprvé může skutečně každý fotit a nominovat aleje během výletů nebo dovolených po celé České republice už od května, kdy se koruny stromů krásně zelenají, a to až do 31. října 2018. Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Stejně jako v minulých letech může o vítězství aleje rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Na autory prvních čtyř nominací čeká odměna[ii] - poukaz od firmy Foto Škoda[iii] na služby v hodnotě 500 Kč. Na autora vítězné nominace pak čeká jako hlavní cena let balonem od Lucky Balon[iv] a exkurze do výrobny biočajů Sonnentor[v] a pro autora nejkrásnější fotografie máme zrcadlovku značky Canon.

,,Ať už alej roku 2018 roste kdekoli a ať už zvítězí díky své kráse nebo díky silnému příběhu, těšíme se, až se s ní seznámíme. Snad jí titul pomůže, aby naši krajinu zdobila ještě dlouho," uvedla Marcela Klemensová z Arniky.

Novými patronkami ankety se letos staly malířka Iva Hüttnerová a pěvecké trio Sestry Havelkovy[vi].

Loni lidé nominovali 62 alejí z celé České republiky. V minulém ročníku ankety triumfovalo teprve tříleté stromořadí ovocných stromů Stará Husí cesta v Dřevčicích, které vysázeli místní trampi Roverští patrioti. V ročníku, ve kterém hlasovaly necelé 4 tisíce lidí, získala 408 hlasů[vii]. Alejí roku v Praze se stala čtyřřadá alej na Vltavské cyklostezce[viii].

Cílem ankety Alej roku[ix] je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech.

"Mám velkou radost, že naše krajina je bohatší o velké množství nově vysázených stromů. Lidé se rádi pohybují v prostředí, kde jejich očím lahodí přirozená zelená barva, kde není příliš velké horko a dá se schovat pod stromy a poslouchat zpěv ptáků. Krásných teplých dnů přibývá, ale ne ve městě na rozpáleném asfaltu. Když se projdete po ulici se zelenými korunami nad hlavou, jistě se cítíte lépe než na parkovišti u obchodního centra bez zastínění. Úplně stejné je to v přírodě při výletech, procházkách či jen tak pobývání venku. Pevně věřím, že i my jsme s Arnikou přispěli k dobrému vývoji," říká Ing. Jana Moučková, ředitelka generálního partnera ankety Audit Daně CZ[x].

,,Podnikovou filozofií společnosti Canon je Kyosei - společně žít a pracovat pro obecné blaho. Spojením našich technologií a filosofie je spousta aktivit podporujících udržitelný rozvoj. I proto jsme se rozhodli podpořit soutěž o nejkrásnější fotografii v anketě Alej roku. Vítězi darujeme základní model zrcadlovky Canon, aby i nadále mohl kvalitně zachycovat koruny majestátních i mladých stromků. Stříbrný vítěz si odnese kompaktní fototiskárnu, skvělou pro letní pikniky či domácí party. Bronzový soutěžící se bude moci potěšit z výtisků na domácí stolní tiskárně PIXMA," říká Helena Indráková, Sustainability manager Canon CZ[xi].

[i] Kompletní pravidla ankety: www.alejroku.cz/#pravidla

[ii] Výhry pro vítěze ankety: www.alejroku.cz/#vyhry

[iii] Více o Foto Škoda: www.fotoskoda.cz

[iv] Více o Lucky Balon: www.luckybalon.cz

[v] Více o Sonnentor: www.sonnentor.com/cs-cz

[vi] Více o patronech ankety: www.alejroku.cz/#patroni

[vii] Více o celostátní vítězce: www.alejroku.cz/2017/alej-na-stare-husi-ceste

[viii] Více o regionální vítězce: www.alejroku.cz/2017/ctyrrada-lej-na-vltavske-cyklostezce

[ix] Více o anketě Alej roku: www.alejroku.cz

[x] Více o Audit Daně CZ: auditdane.cz

[xi] Více o Canon: www.canon.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů