Úterý, 19. března 2024

Restaurace ve Francii budou povinně nabízet krabičky na zbytky

Restaurace ve Francii budou povinně nabízet krabičky na zbytky

Francouzské restaurace budou muset od července 2021 povinně poskytnout hostům na vyžádání krabičky nebo pytlíky na odnos zbytků. Příslušný dodatek k zemědělskému a potravinářskému zákonu schválila v neděli večer dolní komora francouzského parlamentu, Národní shromáždění. Cílem nové normy je omezit plýtvání jídlem.

S návrhem přišla podle francouzských médií vládní strana Republika v pohybu (LREM). Někteří opoziční poslanci ale nové opatření kritizovali. Podle nich bude mít negativní dopad na životní prostředí a restauracím kvůli němu vzniknou další náklady.

Ve Francii se ročně vyhodí sedm milionů tun potravin. Průzkum veřejného mínění z roku 2014 ukázal, že tři čtvrtiny Francouzů odnosné krabičky podporují, ačkoli 70 procent z nich si zbytky domů nikdy neodnáší.

Například ve Spojených státech je ale tato praxe běžná. V Indii, Číně, Malajsii, na Filipínách nebo v Jihoafrické republice dávají s sebou hostům zbytky do luxusních krabiček i drahé restaurace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů