Úterý, 19. března 2024

Inspektoři ČIŽP podali trestní oznámení kvůli otravám ohrožených káňat lesních na Pelhřimovsku

Inspektoři ČIŽP podali trestní oznámení kvůli otravám ohrožených káňat lesních na Pelhřimovsku

Inspektoři z České inspekce životního prostředí podali trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s letošním nálezem pěti uhynulých káňat lesních, ke kterým byli přivoláni. Tito ohrožení dravci byli nalezeni v březnu v katastru obce Častonín na Pelhřimovsku.

Z důvodu podezření na otravu byly uhynulé exempláře zaslány Státnímu veterinárnímu ústavu v Jihlavě k provedení pitvy a chemické analýzy obsahu vnitřností. ,,Pitva potvrdila akutní intoxikaci z vnějšího prostředí. Je tedy velmi pravděpodobné, že všichni ptáci uhynuli po pozření otrávené návnady. K otravě zřejmě došlo zatím neznámým přípravkem, pravděpodobně pesticidem nebo herbicidem, tak zní laboratorní závěry veterinářů," uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Jed karbofuran, který bývá nejčastější prokázanou příčinou otrav volně žijících zvířat, při pitvě tentokrát v tělech uhynulých ptáků nebyl nalezen. O jakou látku se konkrétně jednalo, však laboratoř přesně nezjistila.

,,Způsobením úhynu těchto pěti exemplářů káňat lesních mohlo dojít k několika trestným činům. Ať už se jedná například o týrání zvířat, pytláctví nebo neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Proto jsme podali Policii ČR trestní oznámení na neznámého pachatele," dodal Geuss.

Káně lesní je dravec, který patří mezi druhy živočichů přímo ohrožené vyhynutím nebo vyhubením podle zákona o obchodování s ohroženými druhy. Podle zákona o myslivosti patří mezi druhy zvěře, jejichž lov je zakázán mezinárodními smlouvami. Tentýž zákon pak stanoví, že lov zvěře smí být prováděn jen způsobem odpovídajícím zásadám mysliveckým, zásadám ochrany přírody a zásadám ochrany zvířat proti týrání. Zakazuje se lovit zvěř způsobem, jímž se zbytečně trýzní, trávit zvěř jedem nebo ji usmrcovat plynem.

Přesné informace o rozsahu nelegálního zabíjení vybraných druhů volně žijících zvířat lze pouze odhadovat, neboť se předpokládá, že převážná část otrávených nebo ulovených jedinců není nalezena. Dle dostupných informací se jen v roce 2016 - nejhorším od roku 2000 - podařilo v Česku prokázat 34 otrav dravců, včetně druhů silně a kriticky ohrožených. V roce 2017 se potom jednalo o dvě prokázané otravy - káněte a krkavce.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů