Úterý, 19. března 2024

Sdružení vlastníků lesů krizový stav zatím vyhlašovat nechce

Sdružení vlastníků lesů krizový stav zatím vyhlašovat nechce

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) považuje případné vyhlášení krizového stavu kvůli kůrovci za kontroverzní záležitost. Tento stav by se podle sdružení měl vyhlásit až pouze jako krajní řešení. ČTK to po dnešním jednání republikového výboru SVOL řekl jeho předseda František Kučera. Podle něho je nyní nutné jednat také s Českými drahami o možnostech většího odvážení kůrovcového dřeva a o možnostech skládkování. Ve čtvrtek budou vlastníci o opatřeních jednat s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Ministerstvo zemědělství naopak vyhlášení krizového stavu podporuje.

Kůrovcová kalamita zejména na východu státu je podle dřívějšího vyjádření ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO) nejhorší od dob Marie Terezie.

"Pan ministr (zemědělství Jiří Milek - za ANO) jednal s hejtmany a kraje slíbily, že se pokusí vyčlenit vhodné plochy mimo les, kde by se mohlo skladovat dřevo po dobu několika týdnů až měsíců, než to budou schopné pily zpracovat," řekl Kučera. Podle něj již mnozí odběratelé dřeva vypovídají smlouvy, protože mají plné skladovací kapacity.

Vlastníci lesů by chtěli, aby se navýšily také přepravní kapacity Českých drah, které by mohly z postižených oblastí rychleji odvážet dřevo.

SVOL také doporučuje, aby se pružněji zajistili pracovníci do lesů ze zahraničí, zejména pak z Ukrajiny.

Zatím však vlastníci vyhlašovat kalamitní stav nechtějí. "Vyhlásit ten kalamitní stav může jednak kraj na dobu 30 dnů, nebo i premiér a vláda na dobu 30 dnů, ale má to i řadu záporných věcí," dodal Kučera. Podle něj v případě vyhlášení následně místo odborníků rozhoduje krizový štáb, ve kterém jsou například hasiči. Možnou pomoc armády také odmítá, podle něj nemají vojáci techniku na zpracovávání stromů.

Jak uvedlo ministerstvo zemědělství v polovině května, zvládnutí současné kalamitní situace je bez vyhlášení nouzového stavu nereálné.

Kvůli kůrovci by se měla mimořádně sejít také Poslanecká sněmovna, nejspíš na přelomu června a července. Důvodem pro svolání schůze je podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Radka Holomčíka (Piráti) postoj ministerstva zemědělství, které nedávno připustilo, že za šíření kůrovce nemůže jen sucho, ale také nedostatečná reakce zejména podniku Lesy ČR.

Současný ministr zemědělství Milek i jeho předchůdce Marian Jurečka (KDU-ČSL) by podle Holomčíka měli Sněmovně osvětlit dosavadní kroky při řešení kalamity. Ministerstvo zemědělství by podle poslance mělo vysvětlit, proč nezasáhlo dříve a jak se k situaci stavěla dozorčí rada Lesů ČR. Svou roli by ale měli objasnit i další ministři kvůli financování nápravných opatření, možností vyhlášení mimořádného stavu nebo podpoře dřevozpracujícího průmyslu.

Na Lesy ČR míří v poslední době kritika za to, že zanedbaly preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě. Podle Milka teď není ani dostatek materiálu, aby se české lesy po kůrovcové kalamitě obnovily. Kvůli kůrovci Milek odvolal generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů