Úterý, 19. března 2024

Velemlok čínský, největší obojživelník světa, z přírody vymizel

Velemlok čínský, největší obojživelník světa, z přírody vymizel

Velemlok čínský, který je největším obojživelníkem světa, ze svého přirozeného prostředí téměř vymizel. Potvrdil to čtyřletý terénní průzkum čínských vědců. Miliony velemloků čínských ale chovají farmy, které je prodávají do luxusních restaurací, napsal zpravodajský server BBC. Tato živá fosilie, která se za 170 milionů let, tedy od éry dinosaurů, nijak podstatně nezměnila, figuruje na seznamu kriticky ohrožených zvířat.

"Nadměrné užívání těchto úžasných živočichů jako lidské potravy se za překvapivě krátkou dobu katastrofálním způsobem odrazilo na jejich počtu ve volné přírodě," uvedl Samuel Turvey z londýnského zoologického ústavu při Londýnské zoologická společnosti (LZS).

Velemlok čínský, jehož biotopem jsou sladkovodní řeky, byl kdysi v Číně běžným druhem. Jeho pojídání bylo sice v minulosti tabu, ale nyní se tento obojživelník považuje za delikatesu. Třebaže je jeho pěstování nelegální, farmy, které se mu věnují, zažívají boom. Největší kusy vzácného obojživelníka se prodávají až za 10.000 jüanů (přes 34.000 Kč).

Během terénního průzkumu na 97 lokalitách ve 23 čínských provinciích byli velemloci nalezeni pouze na čtyřech z nich. Z genetické analýzy ale vyplývá, že se v daném prostředí nenarodili a patrně tam byli nasazeni z farem.

To může podle vědců způsobit více škody než užitku. Výzkumníci přišli na to, že vlastně existuje pět, možná až osm vývojových linií velemloka. Jestliže se vypouští zpět do přírody bez přihlédnutí ke genetickým rozdílům mezi jednotlivými liniemi, může to budoucnost velemloka čínského dále ohrozit, napsala BBC.

Nejdelší žijící velemlok na světě přebývá patrně v pražské zoo. V prosinci 2015 byl pražský velemlok Karlo velký 158 centimetrů a vážil 35 kilogramů. Od té doby Karla neměřili.

"Velemloci jsou velmi citliví a fyzická manipulace jim vadí, takže se snažíme ji omezit na minimum," řekl ČTK Petr Velenský, který je kurátorem obojživelníků a plazů v pražské zoo. Příští "kontrola zdravotního stavu a kondice" je plánována na letošní léto a při té příležitosti bude Karlo zvážen a změřen.

"Mimochodem Karlův nárůst o 3 centimetry (ze 155 na 158) za necelé dva roky od příchodu nás velmi překvapil. Již v té době to byl nejen zcela dospělý, ale se svými zhruba 40 lety věku spíše starší velemlok a takovou míru růstu jsme rozhodně nepředpokládali. Jeho další vývoj tedy bude velmi zajímavý," dodal Velenský.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů