Úterý, 19. března 2024

V Jablonci přibudou speciální šedé kontejnery na kovový odpad

V Jablonci přibudou speciální šedé kontejnery na kovový odpad

V Jablonci nad Nisou přibudou od června speciální šedé kontejnery na kovový odpad. Obyvatelé města v minulosti kovy třídili do šedých pytlů, to ale město na začátku letošního roku zrušilo. Pytle dělaly na stanovištích tříděného odpadu nepořádek. V ulicích bude od června rozmístěno osm speciálních šedých kontejnerů, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Loni se ve městě do pytlů vytřídilo jen šest tun kovů, což je ve srovnání s jinými komoditami zanedbatelné a svoz kovu v tomto množství byl neekonomický.

"Kovů bývá v porovnání s ostatními druhy separovaného odpadu odevzdáno nejméně, proto jsme původně o zvláštních kontejnerech na kovový odpad neuvažovali. Ukázalo se ale, že poptávka tu je a po dohodě se společností Severočeské komunální služby (SKS) vycházíme občanům vstříc," doplnila Barbora Šnytrová z oddělení správy veřejné zeleně. V loňském roce se podle ní ve městě vytřídilo 3652 tun odpadu, zhruba o sto tun více než o rok dříve. Nejvíc bylo papíru - 1336 tun, a kovů - 1331 tun, jen šest tun ale do pytlů. Lidé také vytřídili 561 tun skla, 417 tun plastů a sedm tun nápojových kartonů.

Nakládání s odpady a úklid černých skládek stál podle Hozové město 44,5 milionu korun, z toho 32,6 milionu zaplatili obyvatelé města. Jablonec je jedním z mála velkých měst, kde obyvatelé neplatí paušál, ale za popelnice. Za vytříděný odpad dostalo město od společnosti EKO-KOM pět milionů. "Tyto peníze jsou dále používány na provoz a zkvalitňování systému třídění odpadů," řekla Hozová. Ve městě tak loni přibyla nová stanoviště na tříděný odpad, další prošla úpravami.

V centru města radnice v posledních letech investovala do podzemních kontejnerů na tříděný odpad. "Aktuálně jsou tři stanoviště s podzemními kontejnery v Arbesově ulici ve Mšeně, v Palackého ulici u letního kina a na tržnici u autobusového nádraží. Osvědčily se a letos přibudou další tři," řekla Hozová. V nejbližších dnech začne sloužit nové stanoviště s podzemními kontejnery v Soukenné ulici u veřejného WC. Další chce radnice vybudovat na náměstí Dr. Farského a na křižovatce ulic Růžová a Jarní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů