Úterý, 19. března 2024

Data z družic Sentinel pomohou zjistit pohyb škodlivin ve vzduchu

Data z družic Sentinel pomohou zjistit pohyb škodlivin ve vzduchu

Některé z evropských družic, které obíhají Zemi, hodlají využít čeští vědci pro podrobné zmapování škodlivin ve vzduchu. Satelity s označením Sentinel, které provozuje Evropská kosmická agentura (ESA), mohou změřit, jaké látky se dostávají do vysokých částí atmosféry a jak se nad Zemí pohybují. Vědci je hodlají porovnat s daty z lokálních senzorů umístěných ve městech a obcích a zjistit tak stav ovzduší mnohem detailněji, než jak je to možné dosud. ČTK to řekl Petr Mareš ze společnosti SCIENCE-IN, která se na projektu podílí.

Pro podrobné zmapování ovzduší nejen v Česku, ale ve všech zemích dunajského regionu, se spojilo 14 zemí. Pro Česko tento projekt nazvaný Conspiro řídí SCIENCE-IN a Přírodovědecká fakulta (PřF) Univerzity Karlovy. Podle Mareše dosud chybí dostatečně podrobná data o kvalitě ovzduší. "Zmapováno je znečištění z průmyslu, z dopravy a ve městech," uvedl. Lidé, kteří se pohybují v menších městech a obcích, dýchají často horší vzduch než ti z průmyslových a městských aglomerací. Je to kvůli kouři z lokálních topenišť, který velmi často obsahuje mimo jiné i silně rakovinotorný benzo(a)pyren. "Vzniká při spalování uhlí při nízkých teplotách nebo i při spalování mokrého dřeva," uvedl Mareš.

Škodliviny z lokálních topenišť chtějí vědci z přírodovědecké fakulty zachytit pomocí lokálních senzorů, které hodlají umístit na budovy, sloupy, na zahrádky domů nebo také lidem do kapes. Ve spolupráci s odborníky z ČVUT vyvinuli poměrně levný a jednoduchý typ senzoru, který má více variant. Nejmenší by se vešla do kapsy. Letos na podzim chtějí vědci tyto senzory distribuovat do obcí. Mareš uvedl, že by je mohly mít k dispozici třeba školy, které by je rozdaly dětem. Vědci by pak získali velmi podrobnou mapu toho, kde přesně je jaké znečištění, a například i jak znečištěnými oblastmi procházejí děti cestou do školy. Data by byla tak přesná, že by se z nich dalo poznat třeba to, že při cestě děti míjejí silně kouřící komín.

Jak již dříve uvedl Jan Hovorka z Ústavu pro životní prostředí PřF, podrobné měření provedli vědci v topné sezoně v části Kladna Švermov. Ukázalo se, že několik kotlů může "zamořit" ovzduší pro stovky obyvatel. Prachové částice navíc nestoupají vzhůru, kde by se rozptýlily, ale zůstanou koncentrované do výšky 70 metrů. Obdobné údaje by nyní vědci chtěli získat nejen pro celé Česko, ale také pro další země dunajského regionu.

Data získaná z pozemního měření doplní ještě informace z družice Sentinel 5. Obíhá Zemi od podzimu loňského roku a jak dnes na fóru Copernicus v Praze uvedl Simon Jutz z ESA, data z ní budou k dispozici začátkem července.

Copernicus je evropský program zaměřený na bezpečnost a životní prostředí díky monitorování Země. Jeho součástí jsou družice Sentinel, kterých je nyní na oběžné dráze sedm. Družice má na starosti ESA. Součástí programu Copernicus jsou i měřicí stanoviště na Zemi. O jejich využití diskutovali odborníci na fóru Copernicus.

Pavla Kubištová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů