Úterý, 19. března 2024

U Sokolova vzlétlo 32.000 poštovních holubů, letěli na Moravu

U Sokolova vzlétlo 32.000 poštovních holubů, letěli na Moravu

Více než 32.000 poštovních holubů chovatelů z celé Moravy vzlétlo v neděli časně ráno na letišti Květná u Krajkové na Sokolovsku. Konal se zde 22. ročník asi největšího a nejznámějšího závodu v ČR, Katovického memoriálu. Ptáci několika stovek chovatelů letěli do svých domovů vzdálených od místa startu zhruba 250 až 450 kilometrů. Nejrychlejší z nich letěl průměrnou rychlostí 76,82 kilometru za hodinu, řekli dnes ČTK chovatelé, výsledky jsou dostupné na webu.

Desítky tisíc holubů dnes vzlétly najednou. "Holubi byli v 15 kamionech, na moje písknutí v 05:45 řidiči a závozníci otevřeli všechny kamiony najednou," řekl startér závodu Kurt Kadleček. Obří hejno se zvedlo do vzduchu, ptáci několikrát zakroužili, aby se zorientovali, a vydali se na cestu. "Létá se vždy na východ," řekl startér. Někteří ptáci se drží v hejnech, jiní jsou spíš sóloví letci.

Chovatelé se báli, aby jim start nepřekazilo počasí. Holubi se nevypouštějí například za deště nebo mlhy. Závody ze západu Čech pořádají moravští chovatelé už víc než dvě desetiletí, v posledních 12 letech se jejich závod jmenuje Katovický memoriál. Je to připomínka tragické události, která se stala 28. ledna 2006 v Katovicích v Polsku. Zřítila se tam střecha veletržní haly, v níž byla mezinárodní výstava holubů. Zahynulo 65 lidí, včetně tří Čechů a dvou Slováků. Neštěstí bylo podle soudu způsobeno opominutím, lajdáctvím a nedodržením předpisů. Až loni soudy definitivně za největší polské stavební neštěstí potrestaly viníky. Hlavní projektant byl odsouzen k devíti letům vězení, další čtyři obžalovaní dostali nižší tresty.

Letošní počet startujících holubů není nijak výjimečný, například v roce 2001 jich startovalo na západě Čech přes 36.000. Maximum bylo v roce 2011, kdy se spojili moravští a slovenští chovatelé a do soutěže vypustili přes 59.000 holubů, řekl ČTK prezident Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů Jan Filipi.

Maximálně spokojen je dnes chovatel Lubomír Kubáček z Bělkovic na Olomoucku. "Do závodu jsem poslal 71 holubů, mám tři nejrychlejší, to se asi ještě nikomu nepovedlo," řekl ČTK. Téměř 350 kilometrů překonali jeho nejlepší letci za 4,5 hodiny. Na holubník usedli první tři v rozmezí několika sekund. Nejrychlejší pták uletěl v průměru přes 1280 metrů každou minutu. Rychlost v závodu podle chovatele vedle kondice ptáků velmi záleží i na počasí. Při dobrých podmínkách a mírném větru v zádech může holub letět až stokilometrovou i vyšší rychlostí. Do soutěží nasazuje Kubáček ptáky ve věku od jednoho do přibližně čtyř let. Chovatelé si své závodní holuby pečlivě vybírají a šlechtí. Sledují jejich původ po mnoho generací.

Vítěz se vzhledem k rozdílným vzdálenostem, které musejí ptáci překonat, určuje výpočtem průměrné dosažené rychlosti. Každý pták má kromě kroužku i čip. Registrovaná čtečka dokáže při příletu každého ptáka na domovský holubník elektronicky zaznamenat přesný čas. Údaje jsou přístupné on-line.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů