Úterý, 19. března 2024

Za podvody s emisemi uložil soud sedm a osm let vězení

Za podvody s emisemi uložil soud sedm a osm let vězení

Za daňové podvody při prodeji emisních povolenek společnosti ČEZ půjdou spolumajitelé společnosti TES Michal Flek a Tomáš Pokorný na sedm a osm let do vězení. Tresty dnes oběma o rok snížil odvolací Vrchní soud v Praze. Podle pravomocného rozsudku připravili muži stát o skoro 378 milionů korun. Muži vinu odmítají, tvrdí, že se sami stali obětí podvodu.

"Lze připustit, že v tom nebyli sami, že jsou další podezřelé osoby, které mohly vytvářet například nějakou skupinu s mezinárodním přesahem (...) avšak obžalovaní při svém vzdělání a zkušenostech dobře věděli, o co kráčí," konstatoval předseda odvolacího senátu Marcel Ječný. Kromě trestu vězení mají muži na deset let zakázáno vykonávat vedoucí funkce v obchodních společnostech, propadne jim také část majetku.

Soud dnes také snížil výši škody o 21 milionů, původně obžaloba uváděla, že muži zkrátili daň o téměř 400 milionů korun. Podle soudu ale byla částka 21 milionů započtena duplicitně. "S ohledem na to, že byla celková škoda snížena a že uplynula delší doba od spáchání trestného činu, bylo na místě snížit tresty uložené pražským městským soudem," doplnil Ječný. Snížení ale podle soudu nemohlo být výrazné, právě kvůli výši způsobené škody.

Firma TES nakoupila v zahraničí povolenky za více než miliardu korun, které pak v polovině roku 2010 prodala elektrárenské společnosti ČEZ. Podle soudu se ale dopustila takzvaného karuselového podvodu. Povolenky prý nakupovala bez DPH, firmě ČEZ ale daň naúčtovala a do celého procesu kvůli tomu přibrala další dvě české společnosti.

Obhájci obou mužů v pátek v odvolání žádali, aby byli jejich klienti zproštěni. Proti odsuzujícímu rozsudku se odvolala i manželka Pokorného jako osoba blízká, i její právník žádal zproštění Pokorného. Jako alternativu navrhl, že by se případ mohl vrátit k pražskému městskému soudu. Žalobce se proti rozsudku pražského městského soudu neodvolal.

Na podezřelou transakci upozornil daňový úřad právě ČEZ. Ze 400 milionů se podařilo na účtech TES Praha zablokovat jen zhruba milion korun, ostatní peníze skončily v zahraničí, například v Singapuru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů