Úterý, 19. března 2024

Slováci neprojevili velký zájem o dotované elektromobily

Slováci neprojevili velký zájem o dotované elektromobily

Dotace na elektromobily a hybridní vozy na Slovensku velký zájem o koupi zmiňovaných typů vozidel nevyvolaly a necelé tři týdny před skončením projektu zůstala část podpory nevyčerpána. Vyplývá to z údajů slovenského svazu automobilového průmyslu (ZAP), který projekt dotací spravuje.

Slovenské ministerstvo hospodářství a ZAP vyčlenily v roce 2016 na podporu rozšíření elektromobilů na Slovensku 5,22 milionu eur (135 milionů korun). Tento balík peněz, který stačí na dotace pro více než tisícovku vozidel, možná nebude vyčerpán ani v prodlouženém termínu do konce června.

Zájemci o dotace dosud přihlásili do dotačního programu 769 vozidel, tedy necelé tři čtvrtiny předpokládaného počtu. Ukončení projektu bylo původně naplánováno na konec loňského roku, země ho ale prodloužila o dalších šest měsíců.

Zájem o elektromobily a hybridní vozy na Slovensku se oproti minulosti sice zvýšil, nadále ale tvoří jen zlomek celkového počtu prodaných automobilů. Elektromobily jsou výrazně dražší než srovnatelné vozy s konvenčním pohonem.

Státní příspěvek na nový automobil pouze s elektrickým pohonem činí na Slovensku 5000 eur (129.000 korun), u plug-in hybridů to je 3000 eur (77.400 Kč). Dotaci nedostanou žadatelé najednou, ale v průběhu zhruba dvou let od registrace vozu.

Slovensko je největším výrobcem automobilů v přepočtu na obyvatele. Elektromobily v zemi vyrábí továrna německé automobilky Volkswagen, a to model malého městského vozidla Volkswagen e-up!. Elektrická auta bude podle dřívějších informací montovat ve své slovenské továrně také francouzská automobilka PSA.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů