Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prodej hybridů letos do května stoupl o třetinu na 1473 vozů

Prodej hybridů letos do května stoupl o třetinu na 1473 vozů

Prodej aut na hybridní pohon v Česku letos do května vzrostl o třetinu na 1473 vozů. Z toho více než 70 procent připadá na japonskou značku Toyota a desetina na Lexus. Čistých elektromobilů se za stejné období prodalo 225. Vyplývá to z informací Svazu dovozců aut.

Množství hybridů na českých silnicích se podle odhadu ministerstva průmyslu a obchodu do roku 2020 zdvojnásobí na 12.000 vozů. Počet elektromobilů vzroste čtyřikrát.

Zájem o hybridy mají podpořit dotační programy i různé úlevy. Od letošního května mají hybridní vozy například možnost parkovat na placených zónách kdekoliv v Praze jen za stokorunu ročně. "Zákazníci se o parkování zdarma hodně zajímají. Začíná to i ovlivňovat jejich rozhodování, jaké auto si pořídit. Zvýhodnění je zajímavé zejména pro firmy, které tak mohou ušetřit desítky tisíc korun ročně," uvedla mluvčí české Toyoty Jitka Kořánová.

K registraci hybridního vozu pro parkování v Praze je potřeba splnit čtyři podmínky. Musí být možné přepnout jej na čistě elektrický pohon, výkon spalovacího motoru nesmí být vyšší než 135 kW, auto nesmí být starší deseti let od data první registrace, a to vše musí být potvrzeno výrobcem automobilu, jeho výhradním zástupcem v ČR nebo autorizovaným prodejcem.

Registrace hybridních vozidel se nevyřizuje na přepážce, ale řidiči se musí objednat k úředníkovi magistrátu, ideálně emailem. "Zájem o registraci hybridních vozidel je v počátku obdobný jako tomu bylo u elektromobilů. V budoucnu však čekáme zájem o registraci hybridních aut mnohem větší, protože jsou zpravidla i cenově dostupnější a v Praze se jich podle našich informací pohybuje více než elektromobilů," řekl ČTK mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů