Pátek, 29. března 2024

Druhý pilotní projekt Pavla Poce: Evropský monitoring motýlů

Druhý pilotní projekt Pavla Poce: Evropský monitoring motýlů

Evropská komise zveřejnila výzvu na pilotní projekt, který bude posuzovat evropskou biologickou rozmanitost. Autorem iniciativy poskytující zájemcům přes 20 milionů korun je europoslanec Pavel Poc.

Ochrana biodiverzity a zdraví přestavuje dlouhodobé priority místopředsedy Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, RNDr. Pavla Poce. Ten našel efektivní způsob, jak najít prostředky na řešení problémů celoevropského významu na komunitární úrovni.

Zatímco první z projektů europoslance, týkající se pesticidů a zdraví včel, se stal pilířem nové Iniciativy EU pro opylovače, druhý oficiálně spatřil světlo světa teprve před několika dny a zájemci se o něj mohou hlásit do 25. července 2018.

,,Jsem moc rád, že se mi podařilo iniciativu prosadit. Na drastický pokles hmyzu naposledy upozornily výsledky studie biologů ze sousedního Německa. Ty potvrdily úbytek až o 75 procent a bylo by velmi naivní si myslet, že je to problémem jen jednoho státu," říká Pavel Poc.

Aby žadatelé dosáhli na finanční prostředky ve výši 20,6 milionů korun, budou se muset poprat s řešením tří úkolů. Prvním je vytvoření indikátorů pro řád lepidoptera. Druhým je vytvoření potřebné databáze a třetím vytvoření funkční sítě evropských koordinátorů a dobrovolníků, jenž poskytnou lokální data.

Komise bude hradit náklady projektu v plné výši, což jen dosvědčuje, za jak důležitou tuto iniciativu Pavla Poce považuje. ,,Doufám, že čeští biologové a environmentální nadšenci nezklamou a zapojí se v hojné míře. Projekt je totiž koncipován jako občanská iniciativa. Účast všech, kterým na přírodě jen trochu záleží, je proto určitě vítaná," uzavírá Pavel Poc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů