Pátek, 29. března 2024

Šedesáté výročí EIB: nastal čas ukončit investice do fosilních paliv

Šedesáté výročí EIB: nastal čas ukončit investice do fosilních paliv

Evropská investiční banka slaví 60. výročí od svého vzniku. Je načase ukončit investice do fosilních paliv, masivně podpořit obnovitelné zdroje energie, učinit z dodržování lidských práv prioritu a posílit možnosti veřejné kontroly. K tomu Banku vyzývá skupina 21 evropských neziskových organizací ve společném dopise [1].

V pátek 22. června se v Lucemburku sešli ministři financí na každoročním setkání rady guvernérů. Při této příležitosti poslala skupina 21 NNO dopis ministrům financí jakožto guvernérům EIB, ve kterém je vyzývá k zásadní reformě a přehodnocení investičního směřování. Dopis obsahuje 9 hlavních kroků, které EIB musí učinit, má-li napomoci s tolik potřebnou transformací evropské ekonomiky a společnosti. Mohla by se tak v Evropě stát tahounem inovací a pomoci státům na cestě k nové energetice.

Mimo jiné je zapotřebí, aby Banka sladila své politiky a investice s Pařížskou klimatickou dohodou, zejména ukončila investice do fosilních paliv, posílila transparenstnost a možnost veřejné kontroly, a učinila z ochrany lidských práv svou prioritu.

Bankwatch a jeho členské organizace (v ČR: Centrum pro dopravu a energetiku a Hnutí DUHA) monitorují sociální a environmentální dopady projektů a politik EIB od roku 1995. Zkušenosti ukazují, že investice EIB přinášejí občanům EU jak rizika tak pozitiva.

V posledních 10 letech banka podpořila projekty fotovoltaických elektráren a přispěla k rozvoji sítí. V budoucnosti by však mohla sehrát důležitou roli i v rozvoji nových obnovitelných zdrojů, které bude ČR v blízké době budovat.

Barbora Urbanová z Centra pro dopravu a energetiku řekla:

"Vyzýváme ministry financí, aby při příležitosti 60. výročí provedli reformu Evropské investiční banky tak, aby pomohla s neodkladnou energetickou transformací EU. Podobně jako právě vznikající nový rozpočet EU, ani Evropská investiční banka nesmí podporovat projekty, které přispívají ke změně klimatu nebo degradaci životního prostředí."

Romana Kaclíková, vedoucí programu Ekonomika z Hnutí DUHA řekla:

"Evropská investiční banka slaví 60. výročí. Doufáme, že nezkostnatí, ale zúročí své zkušenosti a zareaguje na měnící se priority v Evropské unii a energetickou transformaci. V dalším období může zásadně přispět k realizaci Pařížské úmluvy, podílet se na ochraně lidských práv, nebo přetvořit interní pravidla tak, aby posílili transparentnost, demokracii a vyloučili korupci v této instituci. Přejeme EIB hodně sil."

POZNÁMKY

[1] Dopis zaslaný ministryni financí ČR je k dispozici zde: https://cde.ecn.cz/cz/tiskove-zpravy/spolecny-otevreny-dopis-guvernerum-eib
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů