Úterý, 19. března 2024

Žďárská DEL chce vyrábět dobíjecí stanice pro elektromobily

Žďárská DEL chce vyrábět dobíjecí stanice pro elektromobily

Společnost DEL ze Žďáru nad Sázavou chce uvést na trh novou nabíjecí stanici elektromobilů. Usnadní nabíjení i při krátkých zastávkách. V závislosti na počátečním stavu baterie a kapacitě ji na 80 procent dobije už za 20 minut, za dalších 30 minut do plna, uvádí společnost v tiskové zprávě. Ve druhé polovině letošního roku chce získat potřebnou certifikaci a začít vyrábět deset nabíječek měsíčně. Snaží se tak podpořit automobily s čistě elektrickým pohonem, kterých je podle ředitele společnosti Jiřího Kabelky málo kvůli nedostatečné infrastruktuře.

Nabíječky DEL podobné klasickým stojanům by měly nalézt uplatnění nejen u čerpacích stanic, ale i v obchodních centrech, hotelových garážích či dalších místech vyhrazených pro parkování. Společnost bude zajišťovat i jejich servis. "Například v Německu je po kauze dieselgate obrovská poptávka po elektrických autech, naše kroky tedy budou směřovat i tímto směrem," uvedl Kabelka. V Německu má podle něho jezdit v roce 2020 milion vozů s elektrickým pohonem.

Podle českého ministerstva průmyslu by mělo být v roce 2020 na českých silnicích asi 5000 elektromobilů. Tomu musí odpovídat i infrastruktura, tedy počet dobíjecích stanic. V roce 2020 jich má být 1300, z toho 500 rychlodobíjecích.

Společnost DEL a. s. se zabývá automatizací výroby, robotizací a elektrotechnikou. Vznikla v roce 1995 a nyní zaměstnává více než 300 lidí. Podle informací z veřejných registrů byl její roční čistý obrat k 30. září 2017 asi 680 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů