Úterý, 19. března 2024

Ze zooparku ve Zvoli utekla puma, lidé by se neměli zdržovat venku

Ze zooparku ve Zvoli utekla puma, lidé by se neměli zdržovat venku

Ze zooparku ve Zvoli u Prahy dnes utekla dospělá puma. Lidé by se neměli zdržovat venku a neměli by chodit do blízkého lesa, řekl ČTK starosta obce Miroslava Stoklasa. Zoopark je ve Zvoli načerno, obec se snaží o jeho zrušení. Puma ze zooparku utekla také loni v červenci.

"Kontaktoval jsem policii poté, co mi to nahlásila paní, že ji potkala. V zoo mi chovatelé potvrdili, že ta puma utekla, teď běhají zoufale po lese a shánějí ji. Dal jsem upozornění pro občany na naše webové stránky a oslovuji sdělovací prostředky," řekl ČTK Stoklasa.

"Ve 13:04 jsme přijali od starosty obce, že ze zooparku utekla puma. Jedná se o dvouletého samce, má být plachý a neagresivní. Kontaktovali jsme majitele a společně propátráváme okolí a hledáme šelmu," řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Nováková. Policie o situaci informovala také místní mateřskou a základní školu. "Kdokoliv by šelmu viděl, ať se ihned obrátí na linku 158. Lidé by se k ní v žádném případě neměli přibližovat," dodala Nováková.

Ze zooparku utekla puma také loni v červenci. Podle ředitele zooparku Tomáše Machače poškodil tehdy neznámý pachatel v noci klec, ve které se puma nacházela.

Podle Stoklasy stojí stavby a kotce v zooparku nelegálně, chovatel ale má povolení k chovu zvířat. Stavební úřad loni Machačovi nařídil stavby odstranit, což neučinil. "Stavební úřad si pohrával s myšlenkou, že prodlouží lhůtu na odstranění o dva roky. Něčím to podmínkoval, chovatel nic z toho nesplnil. Na základě stížnosti na krajský úřad byl stavební úřad napomenut, že jedná nesprávně a že má přejít k odstranění těch staveb, že by zoo zanikla. Bohužel nic z toho se nestalo," řekl starosta.

Veterináři ČTK sdělili, že možná budou řešit, zda nejde o týrání zvířat. "Pokud nás k tomu vyzve obec s rozšířenou působností, což jsou v tomto případu Černošice, tak uděláme posudek k útěku pumy, zda nedošlo k provinění ve vztahu na ochranu zvířat proti týrání, protože zvířata musí být zabezpečena proti útěku," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček.

K přežití pumy ve volné přírodě je podstatné, aby uměla lovit. Jestliže má schopnost lovu potravy, neměl by pro ni být problém přežít, protože lokalita, ve které se nyní pohybuje, je podobná přírodě severní Ameriky. Potravou by pro ni mohli být zajíci nebo i srny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů