Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hrad Grabštejn má novinku, vojenské veterinární muzeum

Hrad Grabštejn má novinku, vojenské veterinární muzeum

Soupravy pro léčbu hospodářských zvířat zasažených bojovými chemickými látkami nebo narkotizační maska pro psy původně využívaná k uspání batolat. I to je součástí nově vzniklého vojenského veterinárního muzea na příhraničním hradě Grabštejn na Liberecku. Přístupné bude muzeum od úterý. V republice je ojedinělé, řekl dnes ČTK spolutvůrce expozice a bývalý velitel vojenské kynologické posádky na Grabštejně Marek Purmenský.

"Myslím, že to bude zajímavé zpestření prohlídek hradu. To nikde jinde návštěvníci v republice neuvidí," řekl.

Armáda po II. světové válce hrad několik desetiletí obývala. Dodnes má svoje kynologické centrum v jeho sousedství, v takzvaném dolním zámku. Tam se také zhruba čtvrtstoletí veterinární muzeum nacházelo, přístupné ale bylo jen ojediněle při dnech otevřených dveří. Na hradě je expozice asi třikrát větší. "Je doplněná o předměty, které byly v depozitářích Vojenského historického ústavu," uvedla kastelánka hradu Iva Bártová.

Exponáty tvoří především polní veterinární soupravy používaných armádou k vyšetření, léčení či chirurgickým zákrokům u koní a dalších hospodářských zvířat. Jsou z výzbroje německé, sovětské i československé armády minulého století. Je tam i několik rarit. Například souprava používaná k léčbě poštovních holubů nebo maska pro koně v případě chemického útoku. Nepřehlédnutelná je i narkotizační maska určená původně pro uspání batolat. V 50. letech minulého století se používala pro anestezii u psů. "Gumová maska perfektně těsnila čumák německého ovčáka," uvedl Purmenský. Vystavená je také maketa koníka, která sloužila ve vojenských jezdeckých učilištích pro výuku mladých vojáků. Učili se na ní uzdění a sedlání koně před praktickým nácvikem na živých zvířatech.

Ne všechny dříve užívané metody v kynologii byly humánní. Purmenský dnes zmínil například, že sovětská armáda za II. světové války k likvidaci tanků nepřítele používala vycvičené psy opásané minou. Upustila od toho, neboť psi nerozeznali sovětskou techniku od německé. V minulosti se podle něj také třeba zkoušelo vpravovat do psů používaných pro vyhledávání drog LSD, protože se věřilo, že tak budou schopni drogy lépe najít.

Prohlídka muzea zabere zhruba 30 minut a je s průvodcem. Do expozice nazvané Veterinární muzeum aneb Historie nejen československé vojenské kynologie mají děti do šesti let vstup zdarma, ostatní návštěvníci zaplatí jednotné vstupné 50 korun. Grabštejn je původně gotický hrad ze 13. století, který byl v 16. století přestavěn na renesanční zámek. Základní prohlídkový okruh seznamuje návštěvníky s životem šlechty i sloužících na hradě od 16. do počátku 20. století. Klenotem prohlídky je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou ze 16. století. Hradní věž nabízí vyhlídku na rozhraní Polska, České republiky a Německa. Ročně hrad nedaleko Hrádku nad Nisou navštíví skoro 20.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů