Úterý, 19. března 2024

Moravskoslezské domácnosti dostanou 17.000 setů na třídění odpadů

Moravskoslezské domácnosti dostanou 17.000 setů na třídění odpadů

Moravskoslezský kraj rozdělí zdarma mezi obyvatele vybraných obcí v regionu zhruba 17.000 sad barevných tašek určených na třídění odpadů. Jejich distribuce už začala a zamíří do 16 obcí, například do Nýdku na Frýdecko-Místecku, Doubravy, Stonavy na Karvinsku a dalších, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Podle náměstkyně hejtmana Jarmily Uvírové (ANO) je sice třídění odpadů v kraji na dobré úrovni, ale prostor pro zlepšení je. Kraj si tak slibuje, že díky taškám budou občané třídit ještě víc. Sady totiž míří do míst, kde je nižší výtěžnost tříděných odpadů.

Sety tašek už mají k dispozici třeba v Dolní Lutyni na Karvinsku. "Lidé si pro tašky na třídění odpadů sami aktivně chodí na obecní úřad. Naší podmínkou pro jejich předání je, aby měli zaplacený poplatek za komunální odpad. Reakce občanů jsou zatím pozitivní. Doufám, že to obci přinese vyšší výtěžnost tříděného odpadu, což má příznivý dopad i na obecní rozpočet," řekl starosta Pavel Buzek (za STAN).

Sada na třídění odpadů se skládá ze tří barevných potištěných tašek, které lze vzájemně spojit suchým zipem. Jejich barvy odpovídají barvám kontejnerů na třídění. Žluté tašky jsou na plasty, modré na papír a zelené na sklo.

"Aby bylo třídění ještě jednodušší, jsou všechny tašky opatřeny i popisem jednotlivých odpadů, které do nich patří. Tašky jsou vyrobeny z velmi odolného omyvatelného materiálu, který zaručí jejich dlouhou životnost," uvedla Birklenová.

Ve srovnání všech krajů v třídění odpadů kraj za loňský rok obsadil sedmé místo a překročil republikový průměr v množství vytříděného odpadu na obyvatele za rok. Na jednoho obyvatele kraje připadlo za loňský rok 21,1 kilogramu vytříděného papíru, téměř 14 kilogramů plastů a skoro 12 kilogramů skla a čtvrt kilogramu nápojových kartonů. V součtu je to tedy 47,3 kilogramu vytříděného odpadu na občana kraje.

První místo v kategorii měst nad 15.000 obyvatel obsadil Třinec na Frýdecko-Místecku, následovaný Bohumínem a Českým Těšínem na Karvinsku. V kategorii obcí od 2500 do 15.000 obyvatel patří první příčka obci Trojanovice na Novojičínsku, druhé místo obsadilo město Hradec nad Moravicí na Opavsku a třetí skončil Jablunkov na Frýdecko-Místecku. Nejlepší mezi malými obcemi do 2500 obyvatel jsou obce Nová Pláň, druhý skončil Býkov-Láryšov, třetí obec Karlova Studánka na Bruntálsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů