Pátek, 29. března 2024

O udržitelné energetice ve městech a obcích v červnu v Rožnově

O udržitelné energetice ve městech a obcích v červnu v Rožnově

Ve středu 6. června proběhl v jako doprovodná akce letní Školy Zdravých měst v Rožnově pod Radhoštěm diskusní workshop, který se věnoval tématu obnovitelných zdrojů energie v obcích a možnostem jejich financování. Workshop byl organizován Národní sítí Zdravých měst ČR ve spolupráci se Sdružením energetických manažerů měst a obcí. Vystoupil zde zástupce mezinárodního programu Pakt starostů a primátorů v Evropě a asociace evropských municipalit Energy Cities. Byla možnost se zapojit do diskuze nad aktuálními možnostmi českých měst, jak realizovat energetickou transformaci, dekarbonizaci území, posílení adaptace na klimatickou změnu a zlepšení přístupu občanů k dostupné, levné a čisté energii. Za národní úroveň a současně s informacemi o možnostech finanční podpory vystoupili zástupci Ministerstva životního prostředí a Ministerstva průmyslu a obchodu. Účastníci měli také ojedinělou příležitost konzultovat investiční projekty se zástupcem evropské organizace ELENA, která je iniciativou Evropské investiční banky, a která zprostředkovává finance na technickou asistenci a implementaci obnovitelné energetiky, distribuci energie z obnovitelných zdrojů a projekty podporující dopravní infrastrukturu. Přidanou hodnotou programu ELENA není jenom finanční podpora pro inovace, ale také značné urychlení přípravných fází, které jsou nejvíce stěžejní pro úspěšné nastavení a zakončení projektu.

Nedílnou součástí workshopu byly ukázky praxe energetických inovací českých měst, které mají již dlouholetou zkušenost s realizací energeticky efektivních řešení a jsou signatáři Paktu starostů a primátorů. Na akci byla také možnost čerpat inspiraci z úspěšných projektů partnerských měst ze Slovenska.

Ze závěrečné diskuse u kulatých stolů byly vydefinovány konkrétní náměty a výzvy, kterým města čelí. Mezi tyto náměty patří např. zefektivnění finančního plánování uvnitř města, podpora pilotních projektů, potřeba kvalitativních kritérií pro jednotlivé metody měření, problematická dostupnost energetických dat, správa budov v majetku města a také absence pozice energetického manažera ve městech.

Souhrn prezentací a fotodokumentace z akce naleznete ZDE.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů