Pátek, 29. března 2024

Na sanaci po hornictví budou letos vypsány zakázky za miliardu Kč

Na sanaci po hornictví budou letos vypsány zakázky za miliardu Kč

Na projekty sanace a rekultivace po bývalé hornické a hutnické činnosti by měly být letos vypsány veřejné zakázky v hodnotě přes miliardu korun. Vyplývá to ze zprávy vypracované ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), který ve středu projedná vláda.

Podle návrhu harmonogramu, který ve spolupráci s MPO vypracovalo ministerstvo financí, se v letošním roce počítá se zadáním sedmi veřejných zakázek o předpokládané hodnotě asi 231,1 milionu korun pro oblast severozápadních Čech a se zadáním šesti veřejných zakázek o předpokládané hodnotě zhruba 808 milionů korun pro oblast Moravskoslezského kraje.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) loni v září rozhodla o navýšení objemu peněz určených na řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji. Stát na ně celkem dá 18 miliard korun, což je o tři miliardy korun více, než plánoval ve vládním usnesení z roku 2002, které do té doby platilo.

Meziresortní komise, která ekologické škody před privatizací na severu Čech řeší, do konce loňského roku posoudila, schválila a doporučila k realizaci celkem 354 projektů. Předpokládané finanční náklady jsou zhruba 15,5 miliardy korun. U 221 hotových projektů byly reálně vyčerpány 9,9 miliardy korun, do 31 projektů, na nichž se pracuje, se invstuje 2,4 miliardy korun.

K dofinancování realizovaných projektů je podle MPO třeba ještě 0,8 miliardy korun. Odhad finanční částky potřebné na projekty schválené komisí a projektů schválených dosud pouze na zpracování projektové dokumentace, u kterých nedošlo k výběru zhotovitele, pak činí asi 2,2 miliardy korun.

V Moravskoslezském kraji bylo podle ministerstva na revitalizaci reálně k dispozici 19,75 miliardy korun. Částka 21 miliard korun schválená vládou v roce 2009 byla totiž v roce 2010 ponížena o miliardu Kč financováním ekologických akcí po těžbě uranu ve Stráži pod Ralskem, použití dalších 250 milionů korun pak vláda v roce 2017 odsouhlasila v objektu bývalých oceláren Poldi Kladno.

Meziresortní komise pro řešení revitalizace Moravskoslezského kraje ke konci loňského roku posoudila, schválila a doporučila k realizaci celkem 292 projektů. Předpokládané finanční náklady jsou zhruba 22,5 miliardy korun. U 158 hotových projektů byly reálně vyčerpány 9,5 miliardy korun, u 38 projektů v realizaci 2,2 miliardy korun. Odhad finanční částky potřebné k dofinancování dalších 92 projektů schválených meziresortní komisí, u kterých nebyl vybrán zhotovitel, činí přes devět miliard korun.

"Vzhledem ke skutečnosti, že předpokládaná hodnota dosud schválených projektů výrazně přesahuje finanční prostředky vyčleněné vládou na revitalizaci Moravskoslezského kraje, navrhujeme uložit ministryni financí a ministru průmyslu a obchodu zpracování popisu priorit realizace dosud schválených projektů programu revitalizace Moravskoslezského kraje a následné rozdělení projektů do těchto priorit," upozorňuje v aktuální zprávě MPO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů