Pátek, 19. dubna 2024

Pláže v Santo Domingu zaplavily stovky tun odpadků, hlavně plastů

Pláže v Santo Domingu zaplavily stovky tun odpadků, hlavně plastů

Pláže města Santo Domingo, které je oblíbenou destinací turistů mířících do Karibiku, zaplavily v posledních dnech stovky tun odpadků. Podle starosty této metropole Dominikánské republiky je na městských plážích asi 1000 tun odpadků, z nichž většinu tvoří plasty, informoval španělský deník ABC.

Stovky tun odpadků se na pláže u oblíbené promenády v Santo Domingu dostaly poté, co bouře a vydatné srážky zvedly hladinu řeky Ozama protékající městem. Podle starosty Davida Collada mají svůj díl viny provozovatelé městského zvedacího mostu, kteří ho otevřeli v obavě, že ho zvýšená hladina řeky poškodí. Tím se na pláže dostaly odpadky z některých městských částí.

"Nebyli jsme to my, kdo most zvedl, ty odpadky nejsou jen z našeho města, ale z celé metropolitní oblasti Santo Domingo," postěžoval si místnímu tisku Collado. Metropolitní oblast Santo Domingo má asi 3,5 milionu obyvatel.

Na odstranění odpadků z pláží pracuje už několik dní na 500 dobrovolníků a vojáků. Dosud se jim povedlo vyzvednout asi 400 tun odpadků, ale dalších 600 tun podle odhadu starosty zbývá.

K neobvyklé situaci se vyjádřil i dominikánský ministr životního prostředí Ángel Estévez, který místo navštívil. "Nemůžeme sedět s rukama v klíně, musíme změnit přístup k nakládání s odpady, abychom se v nich neutopili," řekl ministr. "Tento vzkaz posílám mimo jiné podnikatelům - připravte se na den, kdy přestaneme užívat v Dominikánské republice plasty," uvedl Estévez.

Pláže v Santo Domingu sice nejsou vhodné ke koupání, ale jsou oblíbeným místem procházek místních i turistů. Cestovní ruch je pro Dominikánskou republiku hlavním zdrojem deviz a na hrubém domácím produktu se loni podílel asi osmi procenty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů