Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pivovar Darling v JAR vyrábí pivo s ohledem na ovzduší

Pivovar Darling v JAR vyrábí pivo s ohledem na ovzduší

Podniky v Jihoafrické republice se začaly více starat o to, jak nepřispívat k oteplování planety. Zákazníci se totiž začali blíže zajímat o zboží a způsob jeho výroby. Pivovar Darling působící v blízkosti suchem ohroženého Kapského Města dnes ohlásil, že se mu poprvé podařilo dosáhnout uhlíkové neutrality, tedy vyrábět bez zanechání uhlíkové stopy v životním prostředí. Píše o tom agentura AP.

Vedení pivovaru podle AP sdělilo, že se při výrobě podařilo snížit produkci uhlíkových zplodin efektivnějším využitím energie a vody a v dubnu se pak podnik dostal ve znečištění na nulu nákupem emisních kreditů ze zalesňovacích projektů v Zimbabwe.

"Myslím, že ne mnoho lidí chápe význam uhlíkové neutrality nebo dopad výroby na životní prostředí. Škoda vyvolaná klimatickými změnami má mnoho společného s tím, kolik uhlíku po sobě zanecháváme. Podívejte se na to extrémní počasí tady v Kapském Městě," citovala AP majitele pivovaru Kevina Wooda. Megapole se potýká s následky extrémního sucha, omezuje občanům příděl vody a hrozilo jí, že voda z kohoutků přestane téci úplně.

Pivovar Darling vyrábí 17 značek piva a povědomí o životním prostředí se snaží lidem vštípit texty na etiketách. Wood si myslí, že zákazníci změní své zvyky a budou se orientovat na výrobky vznikající šetrnějším způsobem. Pivaři si na nálepkách nově mohou přečíst, že pivovar dosáhl v produkci škodlivin na nulu. Kolik pivovar za toto úsilí musel zaplatit, Wood neprozradil.

Konzultant pro otázky udržitelnosti vývoje Franz Rentel potvrdil, že pivovar Darling je v JAR první uhlíkově neutrální podnik. Doufá, že jeho příkladu budou následovat další podniky.

JAR chce v lednu zavést takzvanou uhlíkovou daň, která postihne velké znečišťovatele. Rentel řekl, že by se výrobky šetrnějších podniků mohly stát pro zákazníky levnější alternativou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů