Sobota, 20. dubna 2024

Češi ,,světelný" elektroodpad třídí, ale nesmí to být daleko: Do sběrného místa ujdou maximálně 652 metrů

Češi ,,světelný" elektroodpad třídí, ale nesmí to být daleko:  Do sběrného místa ujdou maximálně 652 metrů
  • V ochotě urazit delší vzdálenost do sběrného místa s vysloužilou zářivkou panují značné regionální rozdíly. Nejlínější jsou lidé z Ústecka, naopak nejaktivnější obyvatelé Zlínska.
  • Byť je v Česku k dispozici přes 4400 sběrných míst, třetina vyřazených ,,úsporek" zbytečně končí ve směsném odpadu.


Češi jsou ochotni elektroodpad třídit, ale sběrné místo nesmí být moc daleko. Vysloužilý světelný zdroj, například úspornou žárovku, jsou ochotni odnést v průměru maximálně do vzdálenosti 652 metrů. Ochota odnést vyřazenou zářivku do sběrného místa se z pohledu vzdálenosti navíc snižuje. Zatímco před třemi lety byli lidé ochotni ujít 1382 metrů, další rok to bylo 617 a v současnosti zmiňovaných 652 metrů.

Vyplývá to z průzkumu kolektivního systému EKOLAMP, který provedla agentura Markent mezi 1213 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.

Domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 727 tun světelných zdrojů, což představuje 25 kilogramů potenciálně nebezpečné rtuti, která se díky ekologickému zpracování nedostala do přírodního prostředí. Toto množství rtuti by teoreticky mohlo znečistit vodu v objemu dvou slapských přehrad.

Nejlínější jsou lidé na Ústecku, na Zlínsku urazí naopak čtyřnásobnou vzdálenost

Mezi některými kraji však panují značné rozdíly. ,,Nejlínější jsou lidé z Ústeckého kraje, kde jsou ochotni ujít jen 267 metrů. Naopak lidé z kraje Zlínského urazí čtyřnásobek této vzdálenosti: 1091 metrů! Valná většina krajů se však pohybuje v republikovém průměru," shrnuje výsledky průzkumu Zuzana Adamcová, zástupkyně kolektivního systému EKOLAMP, který zajišťuje zpětný odběr a zpracování osvětlovacích zařízení.

Ochota urazit do sběrného dvora delší vzdálenost částečně koresponduje i s množstvím sesbíraného světelného elektroodpadu v jednotlivých regionech. ,,V přepočtu na obyvatele Ústečan ročně sesbírá pouze 53 gramů, kdežto Zlíňan 80 gramů," dodává Zuzana Adamcová.

Třicet procent ,,světelného" elektroodpadu zbytečně končí na skládkách

Bilance sběru se dlouhodobě lepší, ale i tak třicet procent úsporných zářivek zbytečně končí ve směsném odpadu namísto ve sběrné nádobě. Přitom v Česku je k dispozici přes 4400 sběrných míst. Recyklací je možné využít přes 90 % materiálu obsaženého ve světelných zdrojích a zároveň zlikvidovat potenciálně nebezpečnou rtuť.

Z průzkumu vyplývá, že jako sběrné místo lidé nejvíce využívají sběrný dvůr. Možností, kde elektroodpad odevzdat, je ale mnohem více: ,,Lze tak učinit ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech či nákupních centrech, na obecních a městských úřadech," shrnuje Zuzana Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Spotřebitelé mohou zjistit nejbližší sběrné místo také pomocí aplikace ,,Kam s ní?", kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a iOS.

O společnosti EKOLAMP s.r.o.

Společnost EKOLAMP je neziskový kolektivní systém pro zpětný odběr osvětlovacích zařízení. Zdarma poskytuje služby sběru a recyklace světelných zdrojů a svítidel jak firmám a institucím, tak i běžným občanům. Kolektivní systém EKOLAMP sdružuje výrobce a dovozce osvětlovacích zařízení, za které plní jejich zákonné povinnosti týkající se sběru elektroodpadu. Za tímto účelem buduje po celé České republice širokou síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých světelných zdrojů a svítidel a jejich zpracování včetně následného využití materiálu a odstranění zbytkových odpadů. Více informací na www.ekolamp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů