Čtvrtek, 28. března 2024

Zájemci mohou o víkendu do jeskyní Michálka a Holštejnská

Zájemci mohou o víkendu do jeskyní Michálka a Holštejnská

Běžně nepřístupné jeskyně Michálka a Holštejnská v Moravském krasu mohou zájemci o víkendu navštívit v doprovodu jeskyňářů. Otevřou se mimořádně u příležitosti oslav 750 let obce Holštejn. K nahlédnutí bude také osvětlená jeskyně Hladomorna, řekl ČTK starosta Holštejna Petr Mynařík.

"Doporučuji hlavně pevnou obuv. Čelovky budou připravené a v dnešní době má každý světlo v telefonu," řekl Mynařík. Vstupné do jeskyní se vybírat nebude, lidé však musí zaplatit vstupné na Holštejnské slavnosti. Na jeden den stojí 100 korun, na celý víkend 150. Děti do 150 centimetrů mají vstup zdarma.

Slavnosti začnou v sobotu v poledne příjezdem družiny pana Hartmana z Holštejna. Na oslavách uvidí lidé představení historického šermu, zúčastní se turnaje v lukostřelbě a navštíví středověký jarmark. Své místo v programu bude mít i ohňová show, o kterou se postará skupina Tartas. Chybět nebude ani hudba nebo divadlo.

Jeskyně Michálka se jmenuje podle lupiče Michala Meluzína. Z její původní podoby se však nedochovalo mnoho. Ve 20. století ji vybetonovala a hermeticky utěsnila Československá armáda, která jeskyni zamýšlela použít jako sklad munice. Místo toho sloužila jako sklad bojového plynu yperitu. Za německé okupace nacisté jeskyni přestavěli a do konce druhé světové války v ní vyráběli letecké motory. Mezi lety 1963 a 2003 ji využívala mlékárna v Otinovsi jako místo pro zrání sýru niva. Následně ji získali k využití jeskyňáři, kterým slouží jako základna dodnes.

Holštejnská jeskyně byla objevena v roce 1966. Při průzkumu a vrtech v ní jeskyňáři nalezli například pozůstatky mamuta. V roce 1986 ji jeskyňáři propojili se sousední jeskyní Nezaměstnaných, přes kterou je nyní jediný přístup do jeskyně. Otevírá se veřejnosti několikrát za rok.

Jeskyně Hladomorna je pod hradem Holštejn. Sloužila jako hradní vězení. Během roku je volně přístupná a o víkendu bude výjimečně osvětlená.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů