Sobota, 20. dubna 2024

Správa KRNAP kvůli kůrovci ošetřuje dřevo chemicky

Správa KRNAP kvůli kůrovci ošetřuje dřevo chemicky

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos kvůli kůrovci přistoupila k výjimečnému opatření. Dřevo napadené kůrovcem na předem vytipovaných skládkách ošetřuje chemicky, nejde tedy o porosty, řekl ČTK mluvčí parku Radek Drahný.

Každá jednotlivá skládka dřeva bude po aplikaci přípravku na kmeny až do jejího odvozu označena výstražnými cedulemi a hlavně zakryta netkanou textilií. Vybrané skládky jsou podle Drahného v bezpečné vzdálenosti od vodních zdrojů. "Přestože se dlouhodobě stavíme negativně k používání chemických prostředků, musíme v letošním roce ve velmi omezené míře sáhnout i k jejich použití," uvedl Drahný.

V některých částech České republiky jsou lesy kůrovcem značně postiženy, s kůrovcovou kalamitou se potýkají i okolní země. Spolu s následky loňských vichřic, nedostatkem pracovních sil a problémy s odbytem na trhu se dřívím způsobenou plošnou kalamitou v jiných oblastech ČR, vytvořil letošní rychlý nástup jara také v Krkonoších optimální podmínky pro množení kůrovce. V Krkonoších podle správců parku ale rozsáhlejší kalamita nehrozí. "Za tím se ovšem skrývá neskutečná dennodenní práce a úsilí zdejších lesníků i ostatních pracovníků v lesnictví," řekl Drahný.

Vichřice Herwart loni na podzim poničila asi 14.000 a další vichřice asi 13.000 metrů krychlových. KRNAP vyjde likvidace kalamitního dříví na více než 22 milionů korun. Většinu dřeva se už podařilo zlikvidovat. "Komplet by to mělo být zlikvidované do konce července. Situaci máme pod kontrolou," řekl ČTK náměstek ředitele KRNAP Václav Jansa.

Krkonoše mají v boji s kůrovcem v porovnání s podhorskými oblastmi tu výhodu, že na horách je chladněji, vlhčí klima a že se daří obnovovat tradiční vícegenerační a vícedruhové lesy. Kůrovec neboli lýkožrout je přirozenou součástí přírody a cílem není ho vyhubit, ale předcházet jeho přemnožení. Kůrovcové kalamity vznikají při narušení ekologické rovnováhy v ekosystémech.

Rozloha lesů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů. Jejich druhové složení i prostorové rozložení v minulosti značně ovlivnil člověk, v druhé polovině minulého století Krkonoše poznamenalo znečištěné ovzduší.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů