Úterý, 19. března 2024

Hladiny přehrad klesají, lodě zatím jezdit mohou

Hladiny přehrad klesají, lodě zatím jezdit mohou

Hladiny přehrad na jihu Moravy v důsledku suchého počasí klesají, lodní doprava ale zatím může fungovat bez omezení. Hranici sucha evidují odborníci na čtvrtině z dvou stovek měřících míst. Povodí Moravy o tom informovalo v tiskové zprávě. Situace na vodních tocích povodí je vážná, například nad Vírskou a Brněnskou přehradou spadla v prvním pololetí pouze polovina obvyklého srážkového úhrnu. Při současných vysokých teplotách se navíc z krajiny odpařuje více vláhy.

"Pokud by tento stav pokračoval i v následujících letech, budeme muset velmi opatrně nakládat se zásobami vody ve vodních nádržích a pokračovat v mimořádných manipulacích také s cílem, aby se nám vůbec dařilo v průběhu jara vodní nádrže doplnit," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Na vodní nádrži Vír kvůli vodárenskému odběru a zvyšování průtoku v řece Svratce klesla hladina o dvanáct metrů, pod maximální hladinu v zásobním prostoru. Vodohospodáři proto snížili odtok z přehrady na nezbytné minimum 1,1 m3/s.

Povodí zároveň upozornilo na klesající hladinu Brněnské přehrady Dopravní podnik města Brna kvůli lodní dopravě do Veverské Bítýšky. "Naše lodě zatím proplouvají po trase bez potíží, v minulém týdnu bylo ale kvůli klesající hladině nutné snížit nástupní můstky o dva až tři schody. Doprava teď tedy není bezbariérová, ale naši lodníci jsou připraveni maminkám s kočárky nebo vozíčkářům s nástupem a výstupem pomoci," uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová.

Průtoky na jihomoravských řekách jsou v současnosti výrazně podprůměrné a v porovnání s dlouhodobým červencovým průměrem odpovídají devíti až 40 procentům normálu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů