Úterý, 19. března 2024

Na 50 polských pláží na Baltu se nedá koupat kvůli sinicím

Na 50 polských pláží na Baltu se nedá koupat kvůli sinicím

Polské úřady zakázaly koupání na více než padesáti plážích Baltského moře, kde se kvůli trvajícímu horku a nezvykle teplé mořské vodě rozsáhle rozmnožily bakterie nebezpečné lidskému zdraví. Informovala o tom dnes agentura AP. Před nebezpečím plynoucím z výskytu bakterií v moři zejména pro zdravotně oslabené lidi varovaly podle agentury DPA i úřady v sousedním Německu.

Záchranářské hlídky upozorňují rekreanty na rozpálených písečných plážích od Svinoústí na západě až po Gdyni na východě polského pobřeží, aby nevstupovali do moře. Varují je před rozsáhlými zelenohnědými koloniemi sinic, jež mohou způsobit nepříjemné zdravotní problémy.

Regionální hygienické orgány upozorňují na to, že kontakt s těmito sinicemi může vyvolat alergické reakce a vyrážky. Při polknutí kontaminované vody mohou navíc vzniknout vážné problémy s trávením.

Podle médií tak intenzivní růst sinic nebyl v Baltském moři zaznamenán už 12 let. Jde o důsledek mimořádně velkých veder dosahujících až 34 stupňů Celsia, jež způsobily zvýšení teploty obvykle studených vod Baltu.

V Německu k rozsáhlému zákazu koupání v moři úřady zatím nepřistoupily, nicméně upozornily osoby s poškozeným imunitním systémem, že letošní nezvyklé rozmnožení bakterií ve vodě by u nich mohlo způsobit i smrtelné onemocnění. Varování se týká zejména lidí trpících chronickými chorobami, jako je cukrovka nebo infekce HIV, ale i starších osob.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů