Úterý, 19. března 2024

Přerovská radnice vytáhla do boje proti černým skládkám

Přerovská radnice vytáhla do boje proti černým skládkám

Přerovská radnice se rozhodla vyzvat obyvatele, aby se zapojili do boje s černými skládkami v ulicích města. Radnice je nabádá k zasílání fotografií skládek u kontejnerových stání, ale i k oznámení, kdo je jejich původcem. Důvodem je fakt, že likvidace černých skládek město ročně stojí zhruba dva miliony korun, což by mohlo vést k zvýšení plateb pro obyvatele za svoz komunálních odpadů. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Podle města se nepořádek, který se denně vrší u popelnic, stává pro přerovské technické služby stále větší zátěží. "Každý týden musejí za velkých finančních nákladů likvidovat černé skládky, které Přerované dělají nejen u kontejnerových stání. Vyhazují kusy nábytku, televizory, koberce i celá bytová jádra, ačkoliv jsou ve městě dva sběrné dvory, kam mohou věci bezplatně převézt," uvedla mluvčí.

Zástupci města už na začátku června upozornili na to, že pokud budou muset popeláři stále uklízet tyto černé skládky, není vyloučeno, že se obyvatelům zvýší poplatek za odpad, který činí 650 korun ročně. Apel však podle radnice vyšel naprázdno, proto nyní obyvatele vyzvala, aby fotili černé skládky ve městě a snímky posílali na adresu neporadek@prerov.eu. Na stejnou adresu mohou také anonymně oznamovat, kdo je původcem černých skládek. "Může to vyznít jako výzva k bonzování, ale tenhle krok je spíše bezmocnost a ochrana slušných lidí před těmi, kteří nerespektují pravidla. Nevíme, jak jinak už lidem naznačit, že nemáme kapacity k věčnému úklidu černých skládek, jejichž likvidace nás stojí ročně dva miliony korun," uvedl primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

Ve městě je podle radnice celkem 830 nádob na směsný odpad o objemu 1100 litrů, 5000 nádob o objemu 110 a 120 litrů, kromě toho jsou v ulicích rozmístěny speciální nádoby na papír, sklo, plasty, drobné elektro, textil, bio odpad a olej. Na jaře a na podzim jsou navíc do městských částí přistavovány velkoobjemové kontejnery, kam mohu lidé dávat odpady zdarma nebo je mohou vozit celoročně do sběrných dvorů v ulici Na Hrázi a v Želatovské ulici.

Poplatek za komunální odpad se v Přerově drží už od roku 2013 na částce 650 korun. Maximální hranice poplatku za odpad je 1000 korun, teoreticky je tedy možné navýšení až o 350 korun na osobu, upozornili zástupci radnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů