Pátek, 19. dubna 2024

Čtvrtina lidí v Plzni nedodržuje novou vyhlášku o popelnicích

Čtvrtina lidí v Plzni nedodržuje novou vyhlášku o popelnicích

Až čtvrtina lidí nedodržuje v Plzni vyhlášku o úklidu popelnic, která začala platit od června. Norma nařizuje majitelům nemovitostí v 75 ulicích centra města uklízet mimo svozové dny popelnice z ulic. Cílem bylo zlepšit pořádek a čistotu. Dosud se někde kolem popelnic opakovaně kupily odpadky a vznikaly skládky. Magistrátní kontroly zjistily, že z 900 majitelů objektů vyhlášku dodržuje 680, zbývajících 220 ji nerespektuje. Město je proto začne upozorňovat na neplnění povinnosti a od září začne zjištěné přestupky pokutovat, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Podle vyhlášky mohou majitelé domů ve vymezeném území popelnice přistavovat na chodník pouze v den svozu odpadu a týž den do půlnoci je zase musí uklidit. Důvodem pro zavedení vyhlášky byl nepořádek u popelnic zejména kolem Jižního Předměstí, ale i v dalších částech širšího centra.

Vyhláška podle vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Dagmar Kaiferové Svobodové zafungovala. "Snížil se počet černých skládek v území, pocit pro procházející občany i turisty je výrazně příjemnější, snáze se prochází rodičům s kočárky, popelnice už také neblokují parkovací místa," uvedla. Majitelé popelnic podle ní mohou i ušetřit, neboť do jejich nádob už nevhazují odpad lidé z ulice či ti, kteří neměli zajištěn odvoz svého odpadu.

Majitelům, kteří vyhlášku dodržují, městská odpadová firma Čistá Plzeň v srpnu zdarma umyje popelnici. Firma zavádí novou službu mytí popelnic nad rámec blokového čistění, při němž umyje všechny nádoby jedenkrát ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů