Čtvrtek, 28. března 2024

Vědci identifikovali křížence velryby a delfína - velfína

Vědci identifikovali křížence velryby a delfína - velfína

Nový druh mořského živočicha - hybrida velryby a delfína - identifikovali vědci ve vodách nedaleko Havaje. Nový tvor od nich dostal jméno velfín (angl. wolphin) a nadále se prohání v blízkosti ostrova Kauai, napsal zpravodajský server The Times.

Tohoto velfína zplodil delfín drsnozubý, ale narodil se velrybě druhu elektra tmavá. Oba tyto druhy jsou vzácné a v této části Tichého oceánu jsou k vidění jen zřídka.

Velfín byl pozorován, jak plave s hejnem delfínů. Podle mořského biologa Robina Bairda, který expedici vedl, jde o "nesmírně nezvyklý objev" a o první známý hybrid mezi těmito dvěma druhy.

Velryby a delfíni patří z hlediska taxonomie do stejného řádu a jsou spolu dostatečně příbuzní, aby i jejich potomci byli schopní další reprodukce. Ovšem známé případy křížení mezi nimi jsou krajně vzácné.

Vědci odhadují, že až deset procent živočišných druhů a až 25 procent rostlinných druhů se může příležitostně v přírodě zkřížit s jiným druhem. Mezi známé hybridy patří kříženci lvů a tygrů, či koní a zeber. Jejich potomci pak mohou mít znaky, které se nevyskytují ani u jednoho z jejich rodičů.

Například v roce 1985 se v oceanáriu SeaWorld na Havaji narodilo mládě zplozené kosatkou černou a delfínem skákavým, které mělo 66 zubů, zatímco jeden z rodičů 88 a druhý 44.

Nově objevený kříženec má hlavu a šedé tělo podobné matce, ale ploutve jako jeho otec delfín. Jeho původ vědci potvrdili s pomocí vzorku DNA a nyní se chystají ho dále studovat, sledovat prostor, v němž se pohybuje a zkoumat jeho chování pod hladinou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů