Úterý, 19. března 2024

1,3 miliardy korun z OPŽP pomůžou k lepší recyklaci odpadů

Dvě nové dotační výzvy z Operačního programu Životní prostředí vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR...

1,3 miliardy korun z OPŽP pomůžou k lepší recyklaci odpadů

Obcím, městům, firmám a dalším zájemcům nabízí celkově 1,3 miliardy korun na projekty zaměřené na odpadové hospodářství, recyklaci a opětovné využití komunálního odpadu. Příjem žádostí v obou výzvách startuje 3. září.

Třídění, recyklace a opětovné vyžívání výrobků prospívá životnímu prostředí i ekonomice. Evropské peníze pomáhají městům a obcím zlepšit třídění a svoz komunálního odpadu, rozšířit sběrné dvory, pořídit či modernizovat třídicí linky a zařízení na energetické zpracování odpadu, například pomocí bioplynových stanic.

,,Na tyto projekty máme vyčleněno 800 milionů korun. O odpadové výzvy je vždycky velký zájem, díky našim dotacím obce zásadně usnadňují svým občanům třeba třídění odpadů. Tím, že se zlepšuje kvalita primárního třídění, mohou obce s těmito selektovanými odpady lépe nakládat a získávat výhodnější podmínky pro jejich uplatnění," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

I když Česká republika patří mezi evropskými zeměmi ke špičce ve třídění obalových materiálů, je nutné separované odpady v maximální míře také zhodnotit a využít. Právě dobře vytříděné druhy odpadů mohou být následně efektivněji materiálově využity a sloužit jako adekvátní náhrada primárních surovin. ,,Počítáme proto i s půl miliardou na projekty zaměřené na materiálové využití odpadů," dodává ministr Brabec.

Cílem finančních injekcí z rezortu životního prostředí je výrazně omezit množství odpadů končícího na skládkách. Z dotace lze spolufinancovat i výrobu paliv z odpadů či technologie na odvodnění a tepelné zpracování čistírenských kalů a nakládání s nebezpečnými odpady, včetně zdravotnických odpadů.

O podporu mohou požádat zejména kraje, města a obce, ale i původci odpadu a obchodní společnosti. U 104. výzvy zaměřené na sběrné dvory a separaci odpadu potrvá příjem žádostí do 28. února 2019. V případě 114. výzvy podporující výstavbu a zvýšení kapacity zařízení na recyklaci a materiálové využívání odpadu je doba na podání žádostí prodloužena až do 2. prosince 2019.

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana je o dotace na třídění a zpracování odpadu nejen mezi starosty tradičně velký zájem. ,,Jen v minulé dotační výzvě, která byla otevřena v druhé polovině loňského roku, přišlo na Státní fond životního prostředí ČR 530 žádostí s požadavkem na 2,67 miliardy korun, což více než dvojnásobně převýšilo vyhrazenou částku z rozpočtu OPŽP."

K oblibě přispívá i fakt, že dotace pomůže žadatelům uhradit až 85 procent celkových způsobilých výdajů na projekt.

V současném Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 byly vyhlášeny již 4 výzvy na zvýšení podílu materiálového a energetického využití odpadů, v nichž Státní fond životního prostředí ČR obdržel 1 899 žádostí s požadavkem na 7,4 miliardy korun. Do dnešního dne schválil 1 156 projektů za více jak 4 miliardy korun.

Dokumenty:

Dokumenty k 104. výzvě

Dokumenty k 114. výzvě

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů