Čtvrtek, 28. března 2024

V Jablonci je ještě možné žádat dotace na malé čističky vody

V Jablonci je ještě možné žádat dotace na malé čističky vody

V Jablonci nad Nisou mohou ještě obyvatelé žádat o dotace na výstavbu malých čistíren odpadních vod nebo kanalizačních přípojek. Jejich výstavbu radnice podporuje od roku 2013. Letos je v rozpočtu 1,5 milionu korun. Od dubna, kdy výzva začala, schválilo město jen dvě žádosti dohromady za 100.000 korun, většina peněz tak zůstává nerozdělena. Žádat je možné až do konce října, řekl dnes ČTK náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD).

"O investiční dotaci mohou žádat majitelé rodinných a bytových domů v katastrálních územích Jablonce nad Nisou, a získat tak až 50 procent z celkových způsobilých výdajů, maximálně však 50.000 korun na jednu bytovou jednotku," doplnil Pleticha. Vzhledem k blížícím se komunálním volbám je podle něj pro urychlení schvalovacího procesu vhodné podat žádost ještě do konce prázdnin. Pokud žádost přijde až v září nebo později, budou ji už projednávat nové orgány města vzešlé z komunálních voleb.

Dotaci do 50.000 korun schvaluje rada města, částky vyšší musí mít souhlas zastupitelstva. Jakmile bude žádost schválena, uzavře oddělení dotací s žadatelem smlouvu. Peníze pak radnice vyplácí až zpětně po dokončení stavby. Na to má žadatel rok. Žádosti o dotace přijímá oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

"Systém je dvoukolový. V prvním kole je třeba předložit projektový záměr. Pokud jej rada města schválí, pak požádat o dotaci v kole druhém," popsala postup vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová. Schválené záměry z minulých let podle ní stále platí a je možné na ně žádat dotaci. Žadatel, který má například potvrzení z roku 2013 a o dotaci ještě nepožádal, tak může stále učinit, upozornila.

Dotace na výstavbu čistíren a kanalizačních přípojek poskytuje Jablonec už šest let. Program radnice zřídila na základě poptávky obyvatel hlavně z okrajových částí města, kde je roztroušená zástavba a vybudování kanalizace by bylo příliš drahé. V letech 2013 a 2014 podpořil fond 52 projektů dohromady téměř za tři miliony korun. V roce 2015 program vyhlášen nebyl. V roce 2016 bylo žádostí 18, osm z nich ale nebylo možné kvůli nedostatku financí uspokojit. Proto loni radnice objem peněz zvýšila na 1,5 milionu korun, 18 žadatelům rozdělila 1,16 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů