Pátek, 29. března 2024

Stromy v Ústeckém kraji se kvůli suchu neubrání kůrovci

Stromy v Ústeckém kraji se kvůli suchu neubrání kůrovci

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu nemají stromy v Ústeckém kraji vláhu, jsou méně odolné a snadno je zahubí kůrovec. Umírají zejména smrky. Sucho lépe snášejí listnaté stromy, lesníci je proto vysazují, řekl ČTK mluvčí Národního parku České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce Tomáš Salov. Nedostatek vláhy nyní trápí lesy v celé republice.

V Českém Švýcarsku podle něj pokračuje přeměna smrkových monokultur na přírodě bližší lesy. "Připravujeme tedy budoucí generaci lesa," uvedl Salov. Lesníci tak mění skladbu lesů tak, aby převažovaly listnaté stromy, současné smrčiny, které jsou převážně monokulturního charakteru, byly na území dnešního národního parku i jeho širšího okolí zakládány na počátku 20. let minulého století.

Při odstraňování smrků napadených kůrovcem a zpracovávání dřeva musejí návštěvníci parku počítat se zvýšeným provozem lesnické techniky na některých turistických cestách. Napadené stromy je nutné odvézt, aby se lýkožrout lavinovitě nerozšířil na ostatní dřeviny.

Podle Salova tento fakt turisty nijak neodradil. V Českém Švýcarsku pracovníci nezaznamenali menší zájem návštěvníků než v předchozích letech. Přesná čísla nemají zatím k dispozici. "Podle rozhovoru s některými návštěvníky však víme, že volí kratší turistické trasy, neboť by v horku příliš dlouhé nezvládli," dodal Salov.

Nedostatek vláhy trápí smrky i jjnde v ČR. Stromy zahubené kůrovcem odstraňují i lesníci státního podniku Lesy ČR. Od konce června využívají fumigaci, novou českou metodu na hubení kůrovce chemickou látkou EDN. Látka se vhání do skládky dříví přikryté plachtou. Za deset hodin kůrovce zahubí. Zatím asanovaly Lesy ČR tři tisíce krychlových metrů dříví, do konce října přibudou další desítky tisíc, řekla novinářům mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů