Čtvrtek, 28. března 2024

Glyfosát: reakce státníků na přelomový soudní verdikt mohou proměnit jeho používání v Evropě

 Francie, Itálie i Německo plánují zákaz, ČR zatím mlčí...

Glyfosát: reakce státníků na přelomový soudní verdikt mohou proměnit jeho používání v Evropě

Po přelomovém verdiktu kalifornského soudu, který nařídil Monsantu, výrobci glyfosátových pesticidů, zaplatit odškodné ve výši 6,5 miliardy korun muži umírajícímu na rakovinu [1], a který přichází pouhý rok poté, co Evropská unie rozhodla o pětiletém prodloužení povolení glyfosátu [2], se proti němu vyslovují také evropské politické osobnosti.

"Musíme bojovat s invazí této látky na náš trh, hrozbou, která existuje jen kvůli obludným obchodním dohodám podepsaných ve jménu zisku," uvedl místopředseda italské vlády Luigi Di Maio [3].

Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot řekl, že soudní verdikt je "začátkem války" proti glyfosátu v Evropě. Pokud budeme čekat, tyto jedy budou páchat své škody a obětí bude příliš mnoho" [4].

Francie už také prohlásila, že glyfosát na svém území zcela zakáže během tří let, zákaz plánuje i Itálie a Německo.

Rakouská bývalá ministryně zdravotnictví Pamela Rendi-Wagner na základě verdiktu uvedla, že vláda "si zahrává se zdravím Rakušanů" tím, že nezastává jasnou pozici k zákazu glyfosátu [5].

Svědectví a dokumenty doložené během soudního řízení ukazují, že varovné signály ohledně bezpečnosti glyfosátu se ve studiích objevují už od osmdesátých let a během času stále narůstají. Monsanto ovšem vynakládá úsilí tento trend zvrátit.

Interní dokumenty Monsanta, zveřejněné v rámci jiných soudních procesů v USA, ve kterých Monsanto za způsobenou rakovinu žalují zhruba dva tisíce farmářů, ukazují, že firma ovlivňovala studie podepsané nezávislými vědci a snažila se zakrýt data prokazující škodlivé dopady glyfosátových herbicidů na lidské zdraví [6]. Monsanto také dlouhodobě útočí na vědce, jejichž studie poukazují na zdravotní škodlivost glyfosátu nebo glyfosátových herbicidů [7].

Nathan Donley, vědec z Center for Biological Diversity, řekl:

"Johnsonovo statečné rozhodnutí strávit své poslední dny bojem s Monsantem a snaze dokázat nebezpečnost Roundupu je součástí globálního procitnutí ohledně zdravotních a environmentálních nákladů naší neopatrné závislosti na pesticidech."


Klára Kyralová, expertka Hnutí DUHA na potraviny a zemědělství, řekla:

"Nejenom tento verdikt ukazuje, jaké nebezpečí představuje glyfosát a jaké důsledky na lidské zdraví může mít. Vypovídá mnohé i o důvěryhodnosti agrobyznysu a nutnosti skutečně nezávislých posouzení rizik pesticidů a dalších látek, které vypouštíme běžně a ve velkém do našeho životního prostředí."

"Doufám, že ministr zemědělství Miroslav Toman na vývoj v případu glyfosát adekvátně zareaguje, a naplní sliby svých předchůdců, že použití tohoto pesticidu u nás minimálně výrazně omezí."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů