Sobota, 20. dubna 2024

Loutkáři v Pardubicích vytvoří loutky z odpadů

Loutkáři v Pardubicích vytvoří loutky z odpadů

Experimentální loutkáři vytvoří pro pardubickou Galerii NOV Art Space loutky z recyklovatelných materiálů z věcí, které lidé vyhodili. Sympozium o odpadech ve spojení s uměním i výstava se konají v krajském městě počtvrté. Loutky vznikají poprvé. Vernisáž se koná v neděli. ČTK to řekla kurátorka Martina Vítková.

"Zúčastnění autoři během posledních srpnových dnů vytvoří loutky, scény, rekvizity a s nimi pak na vernisáži odehrají několik netradičních autorských představení," řekla Vítková.

Materiál autoři dostanou od společností Transform, která zpracovává plasty, a SK-EKO Pardubice, jež se zabývá recyklací a ekologickou likvidací odpadů. Loutky, které vzniknou, vůbec nemusí být podle Vítkové drobné.

"Někdy vznikají loutky, do nichž se vejde několik lidí," řekla Vítková. Připomněla válečné koně, v nichž byli tři herci, nebo velkého polárního medvěda, kterým britští aktivisté upozorňovali na destrukci Arktidy.

"Smyslem loutek nemusí být pouze divadelní představení a dobrá zábava, ale také sociální aktivity napříč různými kulturami světa a rovněž mají environmentální poslání," uvedla Vítková.

Při výstavě se uskuteční doprovodný program. Jednou z plánovaných akcí bude inscenace Hadrářova céra pardubického dramatika, herce a mima Huberta Krejčího.

Loutky zhotoví absolventi oboru scénografie na pražské DAMU Robert Smolík, Radka Mizerová, Veronika Svobodová, Zuzana Vítková a Anna Krtičková Fukátková. Autora z Pardubického kraje zastupuje sochař Marek Rejent z Proseče na Chrudimsku.

"Je absolventem pražské Uměleckoprůmyslové školy v ateliéru Kurta Gebauera. Rejent se ve své instalační práci nezříká scénografického pohledu na věc a s divadelníky či filmaři často spolupracuje," řekla Vítková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů