Pátek, 29. března 2024

Šéf MAAE: Bez jádra je boj proti změnám klimatu nemožný

Šéf MAAE: Bez jádra je boj proti změnám klimatu nemožný

Bez jaderné energie je boj proti změnám klimatu stěží možný. Prohlásil to dnes šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano při zahájení zasedání Rady guvernérů, vrcholného orgánu MAAE. Pokud nebude vyčerpán plný potenciál atomové energie, bude podle Amana pro svět obtížné utlumit změny klimatu. Uvedla to agentura DPA.

Amano, který kvůli onemocnění svůj proslov nemohl přednést osobně, se opírá o nové prognózy svého úřadu. MAAE v pesimistickém scénáři vychází z předpokladu, že do roku 2030 celosvětově klesne kapacita výroby jaderné energie o deset procent. Do roku 2040 bude dál klesat a do roku 2050 má kapacita výroby elektřiny z jádra opět vzrůst, ale údajně už nedosáhne dřívější úrovně.

V optimistickém scénáři MAAE sice nevylučuje, že produkční kapacita do roku 2030 o 30 procent vzroste, pro severní, západní a jižní Evropu ale organizace počítá s třicetiprocentním poklesem.

Loni se ze štěpení jádra vyrábělo zhruba deset procent elektřiny, která byla ve světě vyprodukována. V současnosti ji vyrábí dohromady 455 reaktorů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů