Úterý, 19. března 2024

Auditoři: Státy EU nedodržují limity pro kvalitu ovzduší

Auditoři: Státy EU nedodržují limity pro kvalitu ovzduší

Vlády zemí Evropské unie nedodržují unijní limity pro kvalitu ovzduší, které jsou už tak slabší než doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Uvedli to dnes auditoři Evropského účetního dvora. Přitom Brusel chce několik členských zemí pohnat před soud právě kvůli neschopnosti prosazovat zákony o kvalitě ovzduší.

Respirační choroby v důsledku znečištění ovzduší jsou každoročně příčinou asi 400.000 předčasných úmrtí. Kvůli čistotě ovzduší vlády dávají do zdravotnictví stovky miliard eur.

"Tyto významné lidské a ekonomické ztráty se dosud nepromítly do adekvátních kroků po celé unii," varují auditoři. Zdůraznili také, že za většinu předčasných úmrtí může oxid dusičitý a přízemní ozon. Ohroženi jsou zejména lidé ve městech. Podle údajů EU z 28 členských zemí jich emisní normy neplní 23.

Brusel na zprávu reagoval prohlášením, že zintenzivňuje opatření směřující ke snížení znečištění a poukázal na to, že v některých oblastech nastal pokrok. "Evropská komise si je plně vědoma naléhavé potřeby dalšího zlepšení ovzduší v Evropě," uvedl mluvčí komise.

V květnu komise oznámila, že pošle před Soudní dvůr Evropské unie šest zemí, které nesplnily požadované limity ohledně kvality ovzduší. Jde o Německo, Francii, Británii, Itálii, Maďarsko a Rumunsko.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů